Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона

Маестро Димитър Христов ще представи с концерт новия двоен диск на състава

Дума

11. Октомври 2018 , брой: 197   154   0
Снимка

Снимка БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия сезон днес, 11 октомври, от 19.30 ч. в Първо студио на Националното радио. Солисти са певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гъдуларят Борислав Гълъбов. На първия за сезона концерт маестро Димитър Христов ще представи и новия двоен диск на Оркестъра за народна музика с изключителни аранжименти и виртуозни изпълнения на 23 пиеси, специално записани за изданието.
Оркестърът за народна музика на БНР спечели тази година Наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата за фолклорни сценични изкуства. Под диригентството на Димитър Христов съставът стана носител на "Златен век" на Министерството на културата за специален принос в областта на българската култура, "Кристална лира" на СБМТД и на голямата награда "Сирак Скитник". Оркестърът за народна музика на БНР е наричан "оркестър от солисти" заради изключителната виртуозност на музикантите, която те по впечатляващ начин вплитат в общата "музикална шевица". Оркестърът запазва чистотата на автентичния звук на българския фолклор и го поднася по достъпен и атрактивен за младите поколения начин.
С първия концерт за сезон 2018/2019 Оркестърът за народна музика на БНР по традиция представя едни от най-големите имена в българската народна музика. Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и Борислав Гълъбов ще изпълнят характерни за репертоарите си песни и пиеси в нови аранжименти. Комитова завършва музикалното училище в Котел с гъдулка и пеене. Има записи на авторски и автентични песни с Оркестъра за народна музика на БНР, а през 2016 г. участва в проекта му "Класиците на българската сватбарска музика". Творческият път на Христина Анастасова също започва от музикалното училище в Котел и преминава през АМТИИ Пловдив, ансамбъл "Тракия" и световноизвестния "Българка джуниър квартет", с който гастролира в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 г. диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава "Грами". Сорина Богомилова е солистка на НФА "Филип Кутев" от 1985 г. Пее в камерните формации трио "Вечерница" и квартет "Деница", участва в записи на музика за игрални и документални филми. Борислав Гълъбов е създател на формацията "Багри", където освен гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в множество звукозаписи в България и в чужбина. Носител е на награда от Министерството на културата за принос в културното наследство на страната.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"