Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Пробив по "Брекзит" за границата с Ейре

Лондон склонен на митнически проверки в Ирландско море

Дума

11. Октомври 2018 , брой: 197   255   0Британският министър за "Брекзит" Оливър Робинс е постигнал прогрес в преговорите с ЕС по ключовия проблем за границата с Република Ирландия, съобщиха британските медии.
Няколко неназовани източника от правителството на Обединеното кралство твърдят, че Робинс е постигнал пробив и че преговорите вървят в "правилната посока". Робинс и Мишел Барние, който представлява ЕС на преговорите, са постигнали договореност за отсъствие на митнически проверки между Ейре (Република Ирландия) и Северна Ирландия. Освен това стоките, транспортирани между Великобритания и Северна Ирландия, ще бъдат подложени на минимален митнически контрол.
Това трябва да се възприема като явна отстъпка на Лондон. Въпросът за ирландската граница остава един от ключовите проблеми за разрешаване. Лондон се стреми да не наруши условията на Белфасткото споразумение и да не допусне появата на реална граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след "Брекзит". Всъщност тази ще бъде  единствената сухоземна граница между Великобритания и ЕС, доколкото Северна Ирландия е част от Обединеното кралство. Двете Ирландии също не искат сухоземна граница след "Брекзит", за да общуват без препятствия. От друга страна, Лондон заяви, че няма да позволи установяването на граница в Ирландско море, разделящо Северна Ирландия от Великобритания, защото това може да доведе до разпад на кралството. Митническият контрол е част от една граница, но очевидно минималният контрол върху стоките още не е пълноценна граница и това е компромисът, на който се е съгласил британският преговарящ Оливър Робинс. Парадоксът е, че условната граница между Великобритания и ЕС ще се измести от ирландска земя в Ирландско море или вътре в британска територия.
Междувременно британският премиер Тереза Мей иска да направи допълнителни отстъпки на Брюксел, за да остави Великобритания в Митническия съюз и след "Брекзит", пише "Таймс". Тя ще представи новите си предложения идния вторник. Не е ясно обаче дали те ще бъдат приети от всички министри.
В същото време вестникът разкрива, че между 30 и 40 депутати от опозиционната Лейбъристка партия са готови да подкрепят споразумение за "Брекзит", което Тереза Мей се опитва да постигне с ЕС, съобщи днес лондонският вестник "Таймс". За да спечели вота в парламента, Мей има нужда от гарантирана подкрепа на около 320 депутати в 650-членната долна камара. Тя разполага с 315 и управлява с работно мнозинство от 13 гласа благодарение на споразумение с 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия. Но недоволни съпартийци твърдят, че около 40 от нейните депутати консерватори могат да гласуват срещу споразумението й с Брюксел.
Великобритания и ЕС трябва да се договорят за условията по "развода" преди края на настоящата година. Ако това не стане в рамките на този срок, споразумението за "Брекзит" може да не успее да бъде ратифицирано преди "развода", който ще се случи на 29 март 2019 г.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"