Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

Застрахователи под наблюдение от ДАНС и КФН

Дума

11. Октомври 2018 , брой: 197   232   0Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за финансов надзор (КФН) са влезли на мащабна проверка в началото на октомври в поне 4 български застрахователни компании, съобщава "Медиапул". Става дума за "Бул инс", "Лев инс", "Общинска застрахователна компания" (ОЗК) и "Асет иншуърънс". Целта е да се проверят компаниите, които имат най-голям дял на пазара на "Гражданска отговорност" във връзка скандалите в сектора от месец август, след които се стигна до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.
Проверката е започнала на 1 октомври, като се очаква първоначални резултати да има през втората половина на октомври. Участието на ДАНС е с цел оказване на съдействие на проверяващите от надзора и взаимен контрол между институциите, защото става дума за тежък бизнес сектор. През август се стигна до силно напрежение в застрахователния сектор заради фалита на кипърския застраховател с клон у нас "Олимпик".

Друг проблем в сектора се оказа и системата "Зелена карта", за която е информиран и премиерът Бойко Борисов. Той лично разказа пред депутатите, че 42% от катастрофите с леки коли в Румъния са с превозни средства с българска регистрация. Тогава Борисов обеща да вземе мерки заради проблема. От "Лев инс"официално съобщиха, че сами са предизвикали проверката на ДАНС с цел да спре изтичането на национален капитал чрез системата "Зелена карта".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"