25 Април 2024четвъртък02:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дават на прокурор концесията на летище София

Имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането й, заяви Елена Йончева

/ брой: 197

автор:Юлия Кулинска

visibility 188

ПГ на "БСП за България" внесе вчера сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на концесията на летище София. "Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. Затова имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на отдаване под наем на аеропорта. Настояваме прокуратурата да извърши проверка и да отмени решението на Министерски съвет, с което започна процедурата". Това обяви говорителят на левите депутати Елена Йончева. Тя припомни, че летището е най-голямото в България и е част от обектите, включени в списъка от значение за българската национална сигурност. Йончева цитира чл. 24 от Закона за концесиите, в който това е регламентирано. Миналата година концесията на аеропорта беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше съмнения за заплаха за националната сигурност, припомни народният представител.
"Летището е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6,5 млн. пътници, което означава, че е печелившо. В същото време се отдава на концесия за много голям период от време. На практика се продава, приватизира, подарява", категоричен е секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Според него не може да се дава на концесия печелившо предприятие, ако няма някаква облага за определен кръг от хора.
Попов отново припомни, че с постановление на МС от 2009 г. летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано за ползване. Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище, попита Попов. Той коментира, че основният мотив за искането до главния прокурор е противоречието със Закона за концесиите.
Социалистите са последователни в искането си държавата да остане собственик на аерогарата. На 28 юни, ден след като кабинетът взе решение летището да се даде на концесия, от БСП остро се обявиха против и внесоха в парламента проекторешение за отмяна. На 18 юли мнозинството в НС отхвърли предложението на левицата. Независимо от това в края на септември депутатите от БСП настояха парламентът да разгледа спешно в комисиите промените в Закона за концесиите. Този въпрос касае българите и техния национален интерес, предупреди тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова всички народни представители да се обединят срещу ограбването на страната и ключови обекти за държавната сигурност да останат в държавата. "Въпросът не е една партия да стане, а друга да седне във властта. Въпросът е да сменим модела. Затова призовавам да мислим преди всичко за България", категорична бе Нинова.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ