Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Борисов се закани да не подкрепи Вебер за шеф на ЕК

Ростислава Иванова

11. Октомври 2018 , брой: 197   225   0Премиерът Бойко Борисов е ядосан на европейските политици за прибързаните им реакции след убийството на русенската журналистка. Вчера той се закани, че ще потърси сметка на Европа за хулите и ще оттегли подкрепата на България за германския кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер. "Знам, че сега в Брюксел доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях няколко дни. И въпреки това, което са ни учили, не само на правосъдие, не само като действие на полицията - да не се обвинява никой, докато категорично не е доказано, те ни разсипаха от туитове. И аз тук доста ще си поговоря с тях, ще си променя и за шпицен кандидата мнението. Много внимателно съм чел всичко. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП", закани се Борисов и допълни, че "с нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени".
Междувременно след заседанието на кабинета вчера премиерът привика посланиците на 36 държави, за да изрази разочарованието си от коментарите по казуса. Срещата продължи около час и половина, след което дипломатите се изнизаха, избягвайки репортерите. Не последва и изявление от правителството, въпреки че на срещата присъстваха и вицепремиерът Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.
Служителка в пресслужбата на МС благоволи да слезе при чакащите от часове журналисти, за да ги прикани да си ходят. Тя лаконично обясни, че Борисов, Маринов и Цацаров са запознали посланиците с фактите по разследването. Дипломатите не са задавали въпроси. Премиерът ги уверил, че не им се сърди, но не очаква те да повярват на фалшиви новини. Той изразил изумлението си, че никоя от държавите не е потърсила официалните власти за коментар.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"