Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

Българските деца четвърти по затлъстяване в ЕС

Дума

11. Октомври 2018   70   0Българие е сред първите четири страни в ЕС по честота на затлъстяване при децата. Преди нас са само Гърция, Чехия и Великобритания, предаде БГНЕС. Данните изнесе Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. За шести път от организацията провеждат кампания срещу детското затлъстяване.
Средно около 30% процента от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни навици в комбинация със заседнал живот. Децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа, отбеляза доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД.
Като положителна тенденция се забелязва, че през последните години децата ни консумират все повече плодове и зеленчуци, което ни нарежда на второ място в ЕС. Диетолозите с радост отчитат и че като цяло се забелязва подобряване на хранителните навици.
Препоръката към родителите е най-малките да стоят до 40 минути пред екран, а юношите – до 3 часа на ден. Задължително трябва да има поне 10 минутна почивка.

 
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"