27 Април 2024събота05:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Съвременна песен за (не)човека

/ брой: 198

автор:Боян Бойчев

visibility 2034

Миналата седмица две дати минаха така, някак между другото, сред върволицата делнични дни. На 5 октомври бе Международният ден на учителя, а на 1 октомври - Световният ден на музиката и българският Ден на поезията. Какви хубави поводи за празник! Поезия, музика... Учители, които учат децата на усет към красивото и стойностното. И децата си разменят цитати от велики поети в социалните мрежи, а в песните се пее за възвишена и чувствена любов...
За съжаление, не.
Аз ще ви разкажа една история, която научих между тези празници. Малко като в стихотворението на Вапцаров "Песен за човека".
Присъствах на спор между мой колега творец и мой колега учител.
Творецът сподели своето виждане, че децата носят в себе си красивото и при подходящи условия то се изявява като творчески потенциал в някое от изкуствата.
Учителят обаче го контрира със съдбата на един свой ученик. Момчето расте в интелигентно и образовано семейство: бащата  - инженер, с три висши; майката - с две висши. Само че... Бащата от години не може да си намери постоянна работа. Майката работи като продавачка в магазин и обикновено разчитат на нейната заплата. Много често си лягат гладни, защото пари за три яденета на ден няма.
В отсрещния на интелигентното семейство апартамент живее добре облечен бизнесмен със сенчест бизнес. Иначе казано - мутра. Без образование. Все още не си е сменил жилището, но семейството му живее в охолство: скъпи коли, дрехи, телефони... Всичко по наложения през последните години снобарски калъп.
Момчето било отличник, обичало да чете. До един момент, в който престава да учи, започва да бяга от часовете, да се държи арогантно.
Учителят се опитва да реши проблема с поредица от разговори. В тях момчето заявява, че не иска повече да бъде добро, толерантно, интелигентно. Новият модел за подражание е мутрата. И то иска да има скъпите коли, дрехи, телефони... На репликата на учителя, че неговите родители са бедни, но си лягат да спят спокойни, а мутрата не може да заспи, защото не знае кога ще я гръмнат, момчето отговаря, че това няма значение - то не иска да си ляга повече гладно. И ако един ден има семейство, да може да го осигури, независимо по какъв начин.
Тъжен край. При Вапцаров поне има някакъв оптимизъм. Поне има песен. Тук песен няма. Нито поезия. Има брутална чалга, но това е визитната картичка на времето, в което живеем и което се опитват да ни убедят, че е прекрасно.
И учителят е безпомощен...

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ