Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Новини

Хванаха служител на ДАНС в опит да продаде златно съкровище

Дума

11. Октомври 2018   142   0Сделка със златно съкровище с участието на служител на ДАНС предотвратиха от спецпрокуратурата. Става въпрос за културно-исторически ценности, които са изнасяни зад граница и за разбита организирана престъпна група. Арестувани са четирима души, между които служител на ДАНС и иманяр, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.
На брифинг по случая бяха показани златните накити - две гривни, торква и златен венец. Въоръжени и маскирани спецполицаи охраняваха съкровището с автомати по време на пресконференцията./Снимка БГНЕС/
Задържаните са заловени в момента на сделката. Гешев изтъкна, че само за златния венец от 400 грама е поискана цена от 2 млн. евро.
Купувачите са български граждани и са заловени до Симеоновград.
До този момент са изготвени експертни справки на намерените вещи, които са културно-историческа ценност. Извършено е и лабораторно изследване, така че и представителите на Археологическия институт не могат да се съмняват, че са оригинални, но и от тях ще бъде извършена експертиза.
На иманяря ще бъде внесено искане за задържане под стража. За случая ще бъде уведомена и антикуропционната комисия.
По въпроса за участието на служител на ДАНС в сделката заместник-председателят на агенцията Николай Ненков поясни, че задържаният е дългогодишен служител. Той е координирал срещата с евентуалните купувачи.
Златната находка е от втората половина на четвърти век преди Новата ера, обясни Александър Трайков от Националния археологически институт. По думите му в България мога да се видят още четири венеца от този период.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"