23 Април 2024вторник17:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киев одобри закон под натиск на САЩ

Върховната рада удължи особения статут на Донбас не заради мира, а за да не паднат антируските санкции

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 61

Украинският парламент е одобрил продължаване на закона за особения статут на Донбас след натиск от страна на САЩ.
Това разкри депутатът Александър Вилкул пред телевизия "112 Украйна", на която се позовава РИА "Новости". Според него Върховната рада е одобрила миналата седмица продължаването на закона след заплахата на специалния американски представител Курт Волкър за отмяна на санкциите срещу Русия. Досега Радата отказваше да удължи действието на закона.
Преди гласуването Волкър е имал неофициална среща с представители на парламентарните фракции на Украйна. На нея той в прав текст им казал, че е възможно Европа да отмени антируските санкции, ако бъде отменен законът за особения статут на Донбас. Американският представител е уведомил украинските депутати за наличието на твърде сериозен проблем - "половината европейски държави агресивно иска отпадане на санкциите срещу Русия". "Защото те търпят големи икономически загуби, защото те изобщо не са убедени в това кое е истина, кое е неистина и дали украинската власт наистина иска да свърши войната". Тази фраза на американския дипломат е била изрицитирана от украинския депутат Александър Вилкул.
"Ако сега вие, уважаеми украински парламентаристи, дори най-националистически настроените, не гласувате за този закон, то  половината европейски страни просто ще отменят санкциите и съответно ще се срути тази конструкция, която съществува към днешна дата", казал американският спецпредставител за Украйна, чиито думи също бяха предадени от Вилкул. Депутатът добави, че впоследствие някои фракции са гласували не за мира, а за да не падат санкциите. 
Впоследствие президентът Петро Порошенко подписа закона за продължаване на особения статут на неподконтролните на Киев територии до 31 декември 2019 година.
Законът за особения статут на Донбас бе приет още през октомври 2014 г., той е част от Миниските споразумения. Той предвиждаше неконтролираните от Киев Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) да получат този статут след провеждането на избори там под международен контрол и след изтеглянето оттам на "незаконните формирования" - под тази формулировка Киев има пред вид руски части. Освен това споразуменията предвиждаха да се стигне до статута, но в условия на трайно спиране на бойните действия и стабилно примирие. По вина на Киев обаче бойните действия не спряха, обстрелите срещу ДНР и ЛНР продължаваха, тежките въоръжения така и не бяха изтеглени от линията на съприкосновения. По тази причина не се стигна до избори и пълноценното изпълнение на закона.    
Според руското Министерство на външните работи Радата е одобрила действието на закона, за да се съхрани санкционният натиск срещу Москва и да се създадат условия за миротворческа операция в Донбас.  Москва предупреждава също, че Киев изпраща лъжливи "позитивни сигнали" с цел да заблуди Запада. Министерството напомня, че съгласно Минските споразумения Киев трябва да приеме постоянно, а не временно законодателство за особения статут, който трябва да влезе и в Конституцията. Това също не е станало, а законът има само временно действие.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ