25 Април 2024четвъртък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голяма задлъжнялост на българските компании

Все повече са фалитите в държавите от Централна и Източна Европа, у нас те намаляват

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 899

Задлъжнялостта в България остава голяма. Това стана ясно вчера от думите на управителя на консултантската компания "Кофас България" Милена Виденова. Бе представено последното проучване за несъстоятелността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2017 г., изготвено Кофас. По думите й това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рискове.
 Основните причини за финансовите затруднения на компаниите у нас остават високите нива на задлъжнялост, увеличението възнагражденията на персонала, лошото управление на ликвидността и по-малкото възможности за финансиране.
Същевременно България остава една от страните в ЦИЕ, в която броят на фалитите за 2017 г. е намалял. Според данните общият броят на несъстоятелностите в страната за миналата година възлиза на 311, което означава 0,08% от всички компании. Това е спад от 18,4% в сравнение с предходната 2016 г., обясни Виденова. Очаква се обаче темповете значително да се забавят през следващите години.
Няколко са секторите в страната, които продължават да са проблемни от гледна точка на несъстоятелностите, като водещият е строителството. Останалите са търговията на едро и дребно, сделките с недвижими имоти, сухопътният транспрот, основно заради по-високите цени на горивата и липсата на персонал, което пък води до по-висока цена на труда.
На първо място сред най-големите компании, обявени в несъстоятелност през миналата година, са "Енемона", в сферата на електрическите инсталации, която е със задължения в размер на 75 млн. евро. След нея е "КМБ България" - операторът на "Карфур" за България, чиито задължения са над 50 млн. евро, а на трето място е "Г 56 Дивелъпмънтс", която стоеше зад проекта "Супер Боровец", дължащ над 29 млн. евро. Както и два случая, свързани с фалита на КТБ - "Карне-М" с над 25 млн. евро задължения и "Техно резиденшъл парк" с над 18,3 млн. евро дългове.
В региона на ЦИЕ все повече държави са засегнати от увеличаване на несъстоятелността. През миналата година девет държави отбелязват по-голям брой фалити - Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Словения. Динамиката варира от леко увеличение от 2,4% в Естония и 2,5% в Румъния до цели 40,1% в Хърватия. От друга страна, пет са държавите със спад на броя на несъстоятелностите - България, Чехия, Латвия, Словакия и Украйна, като най-голям е спадът в Словакия - 27,1%, следвана от Чехия с 26%. За 2018 и 2019 г. "Кофас" прогнозира, че броят на несъстоятелностите в региона ще се увеличи.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ