19 Април 2024петък17:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Визия за България"

Земеделци се оплакаха от корупция в сектора

Здравето и доходите вълнуват хората от Разградско

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1012

"В най-големи размери корупцията се шири в земеделския сектор, което ни пречи много. От министерството до агенциите всичко е зависимости. Няма как да работим нормално и да се развиваме." От този проблем се оплакаха земеделски производители, които се отзоваха в Разград на поканата да обсъдят "Визия за България" с депутати от БСП.
Зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните проф. Светла Бъчварова отбеляза, че с проекта си социалистите настояват за повече участие на държавата в сектора земеделие, особено в критични ситуации. Тя изрази негодуванието си, че в момента има двоен стандарт за българските хранителни продукти спрямо продуктите от Западна Европа. "Когато сме изместени от пазарите от големите земеделски производители, това води до тежки проблеми. Ако държавата не се намеси, ще се стига до фалити. Затова приоритет на държавата е освен подпомагането да се оказва подкрепа и достъп до пазарите", добави проф. Бъчварова.
"Визията я направихме отворена, защото България има нов поглед и ново виждане за развитие. Днес имаме един премиер, който разпределя всичко. Големият дебат накъде ще вървим е изчезнал. Решихме да предизвикаме този дебат", обясни председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев. Народният представител Даниел Йорданов също смята, че държавата трябва да подпомага родните производители. Колегата му Стефан Бурджев съжали за многобройните ликвидирани земеделски кооперации.
Междувременно в Лозница хората бяха възмутени от случващото се с образователната система. Те обсъдиха темата с народните представители Веска Ненчева, Иван Иванов и Денчо Бояджиев. Потресени сме от системата на образованието и нововъведения Закон за предучилищното и училищно образование, който затвърждава ниското качество на образованието, категорични бяха преподаватели от района. Според Ненчева в закона липсва дългосрочна и далновидна политика, затова във Визията се предлага подход, който цели качество на обучението. И в Лозница като проблем бе поставена увеличаващата се администрация. Според тях често некомпетентни хора заемат високи длъжности. Това е начинът, по който администрацията може да гарантира изборния успех на ГЕРБ, заподозря Иван Иванов.
Има ли реален шанс за повишение на доходите, бе първият въпрос към депутатите от БСП в град Завет. Депутатът Виолета Желева обясни, че Визията си поставя за цел минималното възнаграждение да е не по-малко от 60% от средната работна заплата. Искаме да върнем онези стратегически за развитието на България сектори като електроника, информационни технологии, земеделие, хранително-вкусова промишленост, машиностроене и химическа промишленост, които ще доведат до икономически растеж, който ще приближи в краткосрочни срокове доходите на глава от населението до средноевропейските доходи, заяви колегата й Димитър Данчев.
В Завет също бе коментиран сектор земеделие. Даниел Йорданов обясни, че левицата предлага активна държавна политика по отношение на пазарите на земеделска продукция и намаляване на административната тежест. Оценили сме, че за малките и средните производители е от съществено значение стимулиране на късите вериги за доставки, отбеляза той.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ