20 Април 2024събота05:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българчетата са в топ 4 на ЕС по наднормено тегло

Всяко десето дете е със затлъстяване, сочат данни на проучване

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1119

България е една от страните в Европейския съюз с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст. По този показател сме наравно със страни като Гърция, Чехия и Великобритания. Всяко четвърто българско дете в училищна възраст е с наднормено тегло, страната ни е на последно място в Европа по консумация на прясно мляко от подрастващите. Това отчетоха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), коeто през септември за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване.
Средно около 30% процента от децата в страната са с наднормено тегло, а 13 на сто - със затлъстяване. Като причини сдружението отчита лошите хранителни навици в комбинация със заседнал живот. Децата на възраст между 6 и 9 години стоят по 25 часа седмично пред екрана, независимо дали е телевизор, компютър или смартфон. За сравнение техните връстници от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа, отбеляза доц. Светослав Ханджиев. Препоръката към родителите е най-малките да стоят до 40 минути пред екран, а юношите - до 3 часа на ден. Задължително трябва да има поне 10 минутна почивка.
Доц. Ханджиев препоръча на ден да се извървяват по 10 000 крачки. В света 23 на сто от хората над 18 години имат добра физическа активност. В България процентът е 21. За юношите от 11 до 17 години обаче се оказва, че в световен мащаб 87% извървяват на ден 10 000 крачки. У нас цифрата е едва 74, което говори, че има ясно изразено обездвижване сред подрастващите.
Ако обаче сме сред първите по липса на физическа активност, то положителното е, че хранителните навици на учениците се подобряват и консумацията на плодове поставя българчетата на трето място след Португалия и Гърция.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ