19 Април 2024петък04:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И пациентската организация скочи срещу здравната реформа

Единодушни сме за намаляването на ДДС за лекарствата, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1643

"С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране." Това обяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на организацията. Двете страни са единодушни и за намаляването на ДДС за лекарствата като начин да се намали цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система, добави Нинова и уточни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.
Социалистите са срещнали подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд, идеята да се намери начин за реалното му остойностяване и търсенето на механизъм заплатите да се определят според квалификацията, опита и други критерии. "Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел като че ли най-много страдат пациентите. Именно тях трябва да поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", категорична бе Нинова. Според нея не може да се товарят хората с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона.
"Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Кирил Ананиев реформа не става", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той отбеляза, че този модел е причината за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина. "В това отношение имаме пълно единомислие и смятаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира той. Хасърджиев подчерта, че този договор трябва да гарантира солидарност на системата и всички, които са здрави и работят, да плащат осигуровки съразмерно с доходите си. Искаме българинът да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а не да минава от болница в болница и от пътека в пътека, категоричен е председателят на Националната пациентска организация.



Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Пациентите трябва да бъдат поставени в центъра на вниманието, когато се обсъждат новите реформи, категорични са социалистите




Едно към едно
Корнелия Нинова във фейсбук:


Равносметката за днес: ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да гласуваме закона за личната помощ. Внесохме го отдавна в Народното събрание. Майките на деца с увреждания го чакат в палатките повече от пет месеца. За тях няма пари. Но правителството на Борисов не изчака и пет дни от решението на ГЕРБ Варна и днес даде 43 млн. лева от парите на всички българи на един - Георги Гергов, за "дупката" във Варна (казват, че оценката била 10 млн.). И съвсем "случайно" се появи подписка, начело с Гергов, срещу Изпълнителното бюро на БСП заради смяната на изпълняващия длъжността главен редактор на в. "Дума". Интересна подписка от претендиращи да бъдат крайни левичари, кандидати за постове и тежки олигарси. Изводите са за вас. За нас остава волята да продължаваме напред.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ