28 Март 2024четвъртък18:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изгониха протестиращите майки далеч от МС

Родителите на деца с увреждания заплашиха с гражданско неподчинение, Бойко Борисов се скри от тях

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 1470

Полиция премахна вчера сутринта палатковия лагер на протестиращите майки на деца с увреждания от столичния бул. "Дондуков". В сряда родителите се настаниха пред сградата на Министерския съвет. Вчера обаче органите на реда не им позволиха да преместят палатките на тротоара под прозорците на Бойко Борисов. Майките прекараха цялата нощ в сряда срещу четвъртък на жълтите павета между сградите на правителството и президентството в очакване на сутринта да разговарят с премиера. Протестиращите блокираха движението в центъра на София, което стана причина полицията да им състави предупредителни протоколи за нарушаване на обществения ред.
Жените разпънаха символично 28 палатки, изразявайки протеста на всички родители на деца с увреждания в 28-те области на страната. Те продължават да настояват властта да изпълни в най-кратък срок поетите законодателни обещания. Протестиращите заплашиха с непрекъснато гражданско неподчинение, докато не бъдат приети исканията им.
И вчера Бойко Борисов отказа да се срещне с майките, въпреки тяхното настояване. При тях обаче дойде омбудсманът Мая Манолова. "Ще стоя до тях, докато абсолютно справедливите им искания бъдат изпълнени. За мен е важно, че финансовият министър сложи своя подпис под плана за действие, което е гаранция, че нещата ще се случат", заяви тя.
ДУМА припомня, че майките искат парламентът да приеме три закона - за хората с увреждания, за социалните услуги и за личната помощ. Борисов се ангажира в бюджета за 2019 г. да бъдат заделени 150 млн. лв. за асистентски помощи, независимо дали хората с увреждания са пълнолетни или не. Протестиращите настояваха трите закона да бъдат приети до 1 октомври, но засега само този за личната помощ е внесен в НС. Вчера Законът за хората с увреждания най-накрая бе одобрен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, след като бе преработен. Законът за социалните услуги още е на етап обсъждане.
В сряда майките постигнаха договорка с правителството до средата на декември законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания да бъдат приети в пакет от парламента. "От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания - напротив, ще бъде надградено", увери по-рано социалният министър Бисер Петков.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 274

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 294

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ