23 Април 2024вторник16:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разследване

Детските лагери - изгубената кауза

Ученическите бази на Столичната община са с неизяснена собственост, дадени под наем или обявени за продажба

/ брой: 200

автор:Деси Велева

visibility 4749

Държавните и общинските лагери, събирали стотици хиляди деца в планината или на морето в едно недалечно минало, бавно и тихо отиват в небитието. Рядко се чува за тях, още по-рядко се използват, но затова пък по-често се свързват с мизерни условия и липса на поддръжка. Около собствеността им има пълна или частична мъгла. Особено когато става въпрос за разположените по Черноморието сгради, които са по-ценни заради земята, отколкото заради самите постройки. Докато държавната или общинската собственост се руши и отива под сурдинка в частни ръце, родителите на ученици и деца от градините са принудени да плащат високи суми на частни туроператори, за да ходят децата им на морски или планински лагери.
Не на много хора е известно, че Столичната община също се води, поне на хартия, стопанин на немалко имущество в различни части на страната, което е било предназначено за младежки отдих и туризъм.

В минало време


защото на практика  такова нещо като работещи почивни бази няма. Нито пък се предвижда да има. Поне това става ясно от отговора на Столичната община на въпрос на председателя на групата на БСП в СОС Калоян Паргов за състоянието на собствеността, предназначена за ученически отдих.
В момента така наречените ученически лагери се стопанисват от общинското дружество "Софийски имоти". То е правоприемник на друга общинска фирма - "Галатея", създадена през 2002 г., за да управлява както лагерите, така и други общински  имоти. При вливането правата върху недвижимостта на специализираното дружество минават в ръцете на "Софийски имоти". Става дума за 28 почивни бази и 3 хотела. На какво дередже са сега те?
От трите хотела общината инвестира само в един - "Щъркелово гнездо" на яз. "Искър". "Софийски имоти" е получило позволението на СОС да ремонтира базата със собствени средства. Вторият хотел - "Галатея" в Созопол, е отдаден под наем, а третият - "Катерина" в Балчик, е включен в годишния план за приватизация на Столичната агенция за приватизация.
Съдбата на ученическите почивни бази не е по-цветуща. Оказва се, че близо половината имоти са 
 
с неизяснена собственост

Странно е как 16 години от съществуването на специалната общинска фирма не са стигнали за издаване на актове за общинска собственост. Без такива са например лагерите в местността Зелин Мека край Благоевград, бази край Копривщица, в с. Бойковец, община Етрополе и една от най-емблематичните - "Панагюрски колонии" в Панагюрище. Те имат издадени удостоверения за данъчна оценка и тепърва предстои откриване на процедура за съставяне на акт за общинска собственост!
Други две бази - в местността Юндола и в Пещера, които са на Столичната община, пък изобщо не са й били предадени досега. Три сгради на бивши лагери са разрушени, преди да се поемат от "Галатея" - в Бели Искър, Царево и Самоков.
По най-лесния начин от общината са се справили с други пет лагера. Просто са ги продали чрез Столичната агенция за приватизация. През 2015 г. за 486 000 лева например е продадена на фирмата "Асарел - Медет" ученическата почивна база "Средни гьол" край Панагюрище. На тезгяха са били сложени и базите в с. Бързия, община Берковица, в с. Черни Осъм, "Медет" край Пирдоп и в кв. "Сарафово", Бургас, които също са

сменили собствениците си

през последните години.
Повече яснота със статута, но не и с бъдещето, имат останалите шест имота в списъка с почивни бази на "Софийски имоти". Лагерът в Обзор и други два в Китен, например, са дадени под наем. За друга база в Обзор общината си е отбелязала, че се нуждае от ремонт. Бившите лагери в Берковица и Бяла пък са включени в тазгодишния списък за приватизиране на специализираната общинска агенция. От обява става ясно, че почивната база "Ашиклар" в Берковица на практика се състои от изоставени, полусрутени сгради. Целият имот има площ от 30 002 кв. метра. Обявената начална продажна цена е от 261 000 лева без ДДС. Търгът за нея ще е в края на ноември. Продава се също така и базата в Бяла, Варненско, която е с площ от 1751 кв. метра. Началната цена е 150 000 лева без ДДС, а търгът е след по-малко от месец. С други думи, отърваването от имоти, които изискват само инвестиции, но няма да носят печалби, се е превърнало в политика на Столичната община. 

Социалната цена няма значение

Цялата тази картина показва, че на практика вече не съществува такова нещо като столичен общински ученически отдих. Дори от "Софийски имоти" признават, че базата е остаряла и амортизирана и не просто са нужни средства за ремонт, а за опазване целостта на сградния фонд. За да станат годни и конкурентоспособни, лагерите изискват толкова много средства, че не си заслужава инвестирането. Затова дружеството не само не предвижда да отделя финанси, а политиката е в посока към отдаване под наем на бившите лагери.
Изяснявайки песимистичната картина на западналия общински ученически отдих, общинските съветници от БСП са решили да дадат предложения за съживяване поне на няколко от базите. Според съветника Калоян Паргов те могат да се обособят като места за зелени училища за столичните ученици. В момента за такъв вид обучение се използват хотели или спа центрове, в които почиват и много външни хора. Често възникват конфликти, случват се инциденти, които остават прикрити, а контролът от страна на учителите и другите придружители е труден, заяви Паргов. Според него една затворена среда е много по-подходяща за подготовка и занимания, както учебни, така и спортни. До този момент обаче 

социалистите не са срещнали разбиране от кмета

Йорданка Фандъкова, макар че тя е работила в тази система и знае какви са предимствата на този затворен тип комплекс за образователни нужди.
Лидерът на столичните социалисти припомня, че след 1989 г., и преобразуването на собствеността, лагерите, които бяха част от традицията в училищното образование и възпитание, изведнъж се оказаха ненужни. Столичното дружество "Галатея" уж ги стопанисваше и управляваше, но се оказа, че те са изоставени, неизползваеми, силно амортизирани, възмущава се общинският съветник.
И така, докато от общината се кумят дали да предприемат нещо за реалното използване на ценните имоти, те се рушат и изчезват. А за деца и ученици остават само спомените по изгубеното през последните 20-30 години.



От 160 бази на МОН само 10 се използват


Сред множеството изоставени или едва оцеляващи ученически лагери има не само общински, но и държавни. Те се стопанисват от дружеството "Ученически отдих и спорт" към Министерството на образованието и науката. То управлява около 160 бази, от които на практика работят едва десетина. По данни на МОН към 2005 г. само 65 сгради са били годни да се ползват. През миналата година в лагерите пък са били настанени близо 30 000 деца. Планът обаче е бил те да се ползват от 150 000 ученици, за което са били отпуснати 2 млн. лева.
Наскоро националната гражданска инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата" започна активна кампания за възраждането на този вид отдих под крилото на държавата. Само преди дни темата влезе в дневния ред на парламентарната комисия по взаимодействие с гражданските организации и жалбите на гражданите. При разговорите стана ясно, че работна група ще разгледа проблемите на детските лагери и след месец ще докладва пред образователната комисия.


 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 294

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 269

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 265

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 293

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ