28 Март 2024четвъртък15:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов ни бута между шамарите

Премиерът направи противоречиви изказвания за газовата политика в ЕС и България

/ брой: 200

автор:Георги Георгиев

visibility 2832

"Които купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми". "Единствено европейският газов хъб ще ни спаси". Страшното предсказание и възможното спасение бяха вкарани в един абзац от министър-председателя Бойко Борисов, който в края на септември посети сесията на Общото събрание на ООН, където държа реч и се снима с президента на САЩ Доналд Тръмп.
Всъщност Борисов направи волна интерпретация на изказването на стопанина на Белия дом, който заяви, че: "Германия ще стане тотално зависима от руската енергия, ако не промени курса си незабавно". Неговата реплика беше посрещната със смях от германската делегация, водена от външния министър Хайко Маас.
Българският премиер обаче, лишен от лукса страната му да бъде субект на международната политика и явно развил чиновнически нюх за скритите желания на началниците, не чу смеха на Германия, но се напрегна от неизреченото в речта на Тръмп. С това си поведение Бойко Борисов за пореден път даде основания за подозрения, че при сблъсъка между американската и европейската (германската) страна той ще избере тази на САЩ. От една страна, той предчувства, че ще има проблеми, защото България купува руски газ, а от друга, обява, че спасението е в мечтания от него газов хъб "Балкан", който... не може да работи без руски природен газ. Очевидното противоречие той заобикаля с общи приказки с объркан словоред от рода на: "Затова предлагаме европейския газов хъб "Балкан", интерконектор с Гърция, който да може, ако цената е по-добра на американския втечнен газ или от Египет, или от Израел, или откъдето и да било, разбира се, да се търгува на газовия хъб. Ако руският е по-евтин, съответно слагаме на бизнесплоскост..." 
Ако срешем мислите на премиера, излиза, че в момент на напрежение между ЕС и САЩ именно по въпросите на газовите доставки от Русия,

той дори не помисля за съпротива

спрямо наглото поведение на администрацията на Доналд Тръмп, която се опитва да натрапи по-скъпия американски газ, а моментално започна да лансира варианти, които да удовлетворят "началниците".
В хипотетичния идеален вариант, за да няма проблем с американците заради покупката на руски газ, това би означавало, след свързването на България и Гърция с интерконектор, страната ни да може да получава газ от Трансадриатическия газопровод (ТАП), който ще се запълва от Азербайджан, от бъдещия, все още несъществуващ гръцки плаващ терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Освен това, на теория поне, чрез интерконекторите със съседните страни ще можем да получаваме газ от други направления. Както казва Борисов: "откъдето и да било".
Едно такова "случайно" направление може да се окаже Полша, която вече има един терминал за втечнен природен газ при Швиноуйшче и планира втори в Гданск. Експерти в момента разглеждат варианти, при които този газ да бъде изнасян за Украйна, която е съгласна на всяка цена, само за да не купува енергоресурси от "държавата агресор", макар да прави точно това във все по-големи количества. Теоретично е възможно, предимно американският или катарският, втечнен природен газ да отива до Украйна, а оттам по съществуващата газотранспортна система или чрез други налични и строящи се интерконектори да стига до България. Още повече че м.г., през юли, по време на съвместната пресконференция с Доналд Тръм, полският президент Анджей Дуда каза, цитиран от ТАСС: "Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да".
В същото време гърците също искат страната им да има газов хъб и да доставя природен газ, по т. нар. Вертикален газов коридор, който да се захранва от ТАП, бъдещия терминал край Александруполис и съществуващия на остров Ревитуса край Атина. В нечии представи основният източник, който ще захранва цялото това техническо великолепие, е американският втечнен шистов газ, заради който всъщност е и цялата суматоха. Да не забравяме, че и Турция иска, и дори реално може да стане, газов хъб.
В тая конкуренция на газовите хъбове българският "Балкан", който, както знаем, разчита основно на руския газ, като нищо

може да се окаже политически "неправилен",

Борисов може да се окаже с набито от американците "канче" (което е най-малкият ни проблем), а страната - заложник на интересите на САЩ, които искат европейските страни да купуват техния втечнен газ. Както се произнесоха редица, включително германски експерти, американският втечнен газ е неконкурентоспособен на руския тръбопроводен газ, защото е по-скъп. При това значително по-скъп. Например, по неофициални данни, за да не бъдат на загуба, американците трябва да продават газа на поляците по 266 долара за 1000 куб. м. В същото време "Газпром" им го продавал, според случая, в диапазона от 195-213 долара. В съседна Литва обаче, американският втечнен газ миналата зима е достигал до 295 долара за 1000 куб. м. За Украйна се говори, че цената на "правилния газ" може да достигне до 320 долара.
В Гърция по данни от края на 2017 г. руският природен газ е бил купуван за 4,6-4,7 долара за милион британски термални единици (един куб. м газ съдържа 36,6785 БТЕ), докато американската компания Chenier Energy, която се готви да продава газа от бъдещия терминал в Александруполис, е поискала за услугата 7 долара за милион БТЕ, съобщава специализираният сайт proekt-gaz.ru.
В случая с Полша и Литва това е политическата цена, която си готов да заплатиш, за да не зависиш от историческия си противник и дори да му нанесеш вреда, като пътьом вредиш и на себе си. В случая с Гърция това е цената на амбицията да бъдеш фактор в газовата политика в региона.
Американците полагат в момента големи усилия, за да нанесат вреда на Русия, посредством блокирането или неглижирането на нейните газови проекти в Европа. Западната част на континента вече отби удара и чрез германския присмех в ООН обясни на Тръмп и компания, че номерът им няма да мине. Германия продължи със "Северен поток-2", който газопровод вече навлезе във фазата на реалното строителство.

В Източна Европа обаче е друго


Тук има държави, които имат историческа неприязън към Русия, задължени са на САЩ за членството си в ЕС, нямат конфликтни точки с тях, но пък имат с Брюксел, те нямат и тази субектност на световната сцена, която има Западна Европа. САЩ развиват интеграционни проекти в източната част на континента като "Триморие" например, където акцентът е върху енергетиката. САЩ видимо целят превръщането на Източна Европа в "санитарен кордон" пред Русия и нейните газови проекти, като в същото време искат да прокарат своя търговски енергиен интерес тук. При това пределно брутално. На 11 октомври "Спутник интереншънъл" съобщи, че двама американски сенатори Рон Джонсън и Крис Мърфи са внесли законопроект за "Разрушаване на злостния контрол на Русия" над Европа. Те предлагат да се отпуснат 1 млрд. долара на европейските страни за финансиране на проекти в енергийната сфера, които явно ще са за нашата част на континента, ако съдим по цитираните думи на Мърфи: "Ние инвестирахме милиарди в укрепването на отбраната на Източна Европа, но нека да не забравяме за опасните последствия от енергийната хватка на Русия".
Как това се връзва с усилията на българското правителство втората тръба на "Турски поток" да мине през наша територия. Усилия, които изглежда ще се увенчаят с успех, след като миналата седмица руският енергиен министър Александър Новак обяви, че маршрутът през България и Австрия е приоритетен. Едва ли американците ще влагат парите си в противодействие на руската енергийна политика, за да гледат как нови и нови газопроводи, захранвани със сибирски газ, обезсмислят плановете им срещу Москва.
САЩ имат положителен пример как България предава своите партньори

и собствените си интереси под външен натиск


Сегашният ни премиер вече два-три пъти се похвали, че е спрял три руски енергийни проекта, а началникът на кабинета му посочи това като свидетелство за съюзническо поведение спрямо САЩ. Къде е гаранцията, че Борисов и кабинетът му няма да спрат, когато САЩ поискат това от тях, четвърти енергиен проект с руско участие? Няма такава гаранция. Никакви репутационни и финансови загуби няма да спрат българското правителство, ако участниците в него бъдат притиснати от американците. Този филм вече го гледахме.
Когато унгарският външен министър Петер Сийярто призова след среща с руския си колега Сергей Лавров "Западна Европа и Брюксел да не слагат прът в колелата" на "Турски поток", той може би не посочва точния адресант на проблема. Западна Европа осигури своите доставки чрез "Северен поток 2" и чрез бъдещия Южен газов коридор, по който пак частично ще тече руски газ.
Виж, "Турски поток" влиза в противоречие с плановете на Вашингтон, а не толкова на Брюксел.
Така, Бойко Борисов чака едновременно руски газ за България и хъб "Балкан" и американски проблеми, заради този газ. Вероятността сблъсъкът да бъде разрешен в ущърб на българския, а и на европейския интерес е много голяма. Просто премиерът знае, че Америка бие по-лошо от Русия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ