05 Май 2024неделя21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внесе вота на недоверие

Искаме оставката на правителството, защото не желае и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването, категорични са социалистите

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 234

Вотът за недоверие към правителството заради провала в системата на здравеопазването бе внесен вчера в деловодството на парламента. "С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" заради това, че не желае и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването. Най-логичният изход е неговата оставка", обясни Корнелия Нинова при депозирането на мотивите в НС вчера. Лидерът на БСП подчерта, че стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар, болница или защото нямат пари да платят лечението си.
"Изрядните платци на здравните осигуровки трябва да доплащат, когато отидат да се лекуват, а това е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, а българите са принудени да ги купуват по-евтино от съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и страната. Въпросът с кадрите добива катастрофални размери", обобщи Нинова. Според нея най-неизрядният платец на здравни осигуровки в държавата е правителството. "Не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрацията. Все още не са върнати онези 1,5 млрд. лв., които първото правителство на ГЕРБ взе от НЗОК и ги прехвърли в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд, че това е противозаконно", припомни лидерът на БСП.
Нинова бе категорична, че нито сегашното състояние на здравеопазването, нито управлението на ГЕРБ и ОП са безалтернативни. "Алтернатива има и тя е представена в нашите мотиви, подсилена със становища на пациентските организации, лекарския съюз, общопрактикуващите лекари, общинските болници, както и във "Визия за България", настоя тя.
Лидерът на социалистите се възмути, че вместо да се заемат с истинските проблеми в здравеопазването и държавата да започне да плаща дължимите от нея здравни осигуровки, управляващите искат да натоварят работещите българи с допълнителна здравна застраховка от 12 лв. Проведохме много срещи с браншови организации и за тях, както и за нас, това е абсолютно неприемливо, обяви Нинова след многобройните извънпарламентарни консултации с представители на здравната сфера.
"Политиката, провеждана от правителството на ГЕРБ и ОП в сферата на здравеопазването, не само, че не допринася за решаването на проблемите на българското здравеопазване, но и ги задълбочава. Тази политика може да бъде определена с две думи - хаотична и неадекватна", гласи оценката на социалистите за случващото се в държавата.
Както ДУМА вече писа, основни лекарски организации изразиха публично недоволството си срещу здравните реформи, предлагани от ресорния министър Кирил Ананиев.
"Липсата на каквото и да е желание и способност да реформират страната ни в полза на гражданите е траен белег на всички управления на ГЕРБ. В третия им мандат те продължават по същия път - път, който облагодетелства няколко за сметка на всички останали. Предложените промени в сферата на здравеопазването заплашват допълнително да натоварят финансово българските граждани, като предварително е ясно, че това с нищо няма да подобри пороците на системата. Напротив ще ги задълбочи. Политическата санкцията за подобно действие може да бъде само една - оставка на кабинета", категорични са от БСП.



Из мотивите:

- Неефективно функционираща здравна система

Бяха извършени промени, които днес се оценяват като катастрофални - децентрализацията на търговете за медикаменти, въведена от ГЕРБ през 2009г.; нарояването на огромен брой лечебни заведения без всякаква нужда основно в три големи града в България, където се концентрира 80% от болничния потенциал на страната; двойно увеличение на броя /над 3 млн./ на хоспитализации през последните 10 г., при намаляване на човешкия контингент с около милион. България се намира на последно място сред страните на ЕС по всички основни показатели, характеризиращи здравеопазването.

- Увеличаване в пъти на разходите за здраве и постоянно влошаване на здравните показатели

И публичните, и частните разходи за здравеопазване в България се увеличават непрекъснато, за да достигнат близо 9 млрд. лв., като от тях около 4 млрд. лв. излизат от джоба на българските граждани. Стойност на частните разходи, която драстично надвишава препоръчителната граница на Световната здравна организация от 15 - 20% частни разходи. 
На практика българското здравеопазване се превърна в аритметичен сбор от търговски субекти, натоварващ обществото с пъти повече разходи за здравеопазване, чието качество се движи в обратна посока. Идеята за по-малко държава и повече пазар доведе до липса на всякаква държавност.


- Сгрешена лекарствена политика

Рязко е нарушен балансът между средствата, отделяни за лекарства и тези за медицинска дейност. Стандартното съотношение в ЕС е около 25-30% от общите разходи за здравеопазване да са за лекарства, а в България този процент е над 45. Изключително къса е реимбурсната листа на медикаментите, с изключение на някои групи от заболявания, като същевременно липсва ефективен контрол върху изразходването им. Не са определени ясни критерии за разходване на средства при скъпоструващи лекарствени терапии.

- Трайна тенденция за дискриминация на пациентите по финансов признак

Стотици хиляди граждани на практика са лишени от достъп до медицинска помощ. Единственият им възможен контакт със системата е спешната медицинска помощ, което води до нейното претоварване с несвойствена дейност и превръщането й в изкупителна жертва на сгрешената здравна реформа.
Особено остро в последните месеци се поставя въпросът за достъп до лечение, чието провеждане в България е невъзможно. От месеци пациенти, чакащи спешни белодробни трансплантации, протестират пред Министерството на здравеопазването и алармират, че европейски клиники отказват да приемат български пациенти заради неуредици с договорите и неизплатени задължения от страна на България.


- Критични нива на задълженията на държавните и общинските лечебни заведения към доставчици на медицински услуги, лекарства и медицински изделия в страната и чужбина

- Незаплащане от страна на държавата на пълния размер на здравната вноска за деца, пенсионери и държавни служители

Правителството е основен длъжник на здравноосигурителната система. То не изплаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители. В същото време именно децата и пенсионерите най-често се нуждаят от медицинска помощ. 


- По време на правителството на Борисов 1 финансовият министър Симеон Дянков незаконосъобразно пренасочи 1,5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани към държавния бюджет. Въпреки решението на Конституционния съд и до днес тези средства не са възстановени в бюджета на НЗОК.

- Неефективна извънболнична и спешна медицинска помощ в здравеопазването

На практика беше обезличена доболничната помощ, като общопрактикуващите лекари бяха сведени до ролята на обикновени "диспечери" на здравеопазването. Това доведе до тежко неравновесие между болнична и доболнична помощ, проблем върху който Световната банка и Световната здравна организация непрекъснато акцентират пред нашите здравни власти.

- Липса на достойно заплащане на труда на огромен брой лекари, сестри, лаборанти и др. в държавните и общински лечебни заведения. Кадрова криза, заплашваща в близко време да се превърне в кадрова катастрофа

- Рязко намаляване на значимостта на държавните структури, имащи отношение към Националната сигурност в здравеопазването

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1600

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1576

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1520

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1534

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1770

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1544

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1690

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ