05 Май 2024неделя08:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С протести подкрепиха български граничари

Делото срещу четирима нашенци, заподозрени за смъртта на турски рибар, бе отложено за 9 ноември

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 1180

Поредна порция протести, този път в подкрепа на подсъдими български граничари, се проведоха в Бургас и Пловдив. Вчера Бургаският районен съд трябваше да гледа дело, образувано по поръчка на Турския наказателен съд. Четирима български граничари са обвинени от Анкара за смъртта на турския рибар Ялчин Ерджан, бракониерствал край Резово през 2008 г. Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвиняеми за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. Бургаският районен съд бе дал 3-месечен срок на четиримата да се запознаят с обвинението и да изградят защитни тези, на основание чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека.
В крайна сметка вчера делото беше отложено, за да се приложат към него пълният обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители. Ново заседание по казуса ще има на 9 ноември.
Припомняме, че през 2008 г. българската военна прокуратура прекрати делото за смъртта на турския бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. Турчинът влязъл да бракониерства в български води и е застрелян от Михаил Цонков, който е бил заедно с Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.
Заради казуса Турция поиска екстрадицията на четиримата гранични полицаи, но българският съд един път вече отказа.
Около 200 души се събраха вчера пред Съдебната палата в Бургас в подкрепа на граничарите. Солидарност към заподозрените бе изразена и пред Пловдивския съд. Там се събраха около 30 бивши полицаи от всички подразделения на МВР. Според Жельо Милев, един от участниците в проявата за подкрепа, колегите му са изпълнявали съвестно служебните си задължения и не бива да попадат под ударите на закона.





Протестът в Бургас бе подкрепен от народния представител от БСП Николай Тишев, както и от общинския председател на социалистите Живко Господинов


Цацаров настоя държавата да защити униформените

Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита. Тази теза застъпи главният прокурор Сотир Цацаров в телевизионно интервю. Коментарът му бе провокиран от делото срещу бургаските граничари, обвинени за убийството на бракониер през 2008 г.
"Не можем да говорим в никакъв случай за предаване на българските граждани на турската страна. Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция", категоричен бе Цацаров. Според него проблем за тях щяло да има, ако Турция поиска издирването им и те напуснат територията на България.
Главният прокурор разказа хронологията на събитията. По думите му екипажът на турската лодка е оказал "бясна съпротива, правейки опит първо да потопи лодката, в която били българските граничари, а после да осъществи и пряко нападение върху тях". Граничният патрул успял да се прехвърли на турския плавателен съд и опитал да задържи турците въпреки продължаващата им съпротива. И в хода на стълкновението, и при пряка физическа съпротива на един от тях се произвежда неволен изстрел, в резултат на който е причинена смъртта му, допълни той.
Главният прокурор смята, че е проведено изключително детайлно и подробно разследване на Военноокръжната прокуратура в Сливен. "То завършва с извода, че българските граничари са действали правомерно и са изпълнявали служебните си задължения. Наказателното производство спрямо тях е прекратено. Стартира наказателен процес в турски съд, като турската прокуратура е повдигнала обвинения за съучастие в убийство", обобщи ситуацията Цацаров.


БСП призова Цачева да се намеси

Представители на БСП настояха правосъдният министър Цецка Цачева и държавата да се намесят в защита на съдените граничари. На протеста пред съда в Бургас вчера бяха народният представител от "БСП за България" Николай Тишев и председателят на Общинския съвет на левицата в Бургас Живко Господинов. "Искам да призова всички държавни институции ясно и категорично да защитят четиримата български мъже. Нека не забравят какъв сигнал дават на стотиците граничари, които и в този момент рискуват живота си за опазване на границите на нашата родина", призова Господинов.
Припомняме, че в края на миналата седмица депутати от БСП в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от държавата, защото Турция продължава разследването срещу тях.
По-рано Тишев отправи редица въпроси към Цачева във връзка с казуса. Защо България не поиска прекратяване на делото от Наказателния съд в Лозенград, Турция, позовавайки се на Европейската конвенция на международно признаване на присъди, ратифицирана от Република Турция, попита той във връзка с наказателното производство по казуса от 2008 г.
Тишев цитира чл.53 от Европейската конвенция за международно признаване на присъди, ратифицирана от Турция. Според текста "лице, по отношение на което е произнесено европейско съдебно решение по наказателно дело, не може да бъде преследвано, съдено или да изтърпява наказание в друга договаряща държава за същото деяние, ако то е било оправдано". Такъв е случаят с четиримата български граничари, смята той.
Социалистът пита какви действия в защита на подсъдимите българи са предприети до момента от държавата. Той настоява за отговор и какво ще направи България, ако невинните български граничари, изпълнили дълга си и защитили държавната граница, бъдат осъдени в Турция.



 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ