25 Април 2024четвъртък10:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спад в продажбите на нови автомобили в Европа

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 1205

Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС през септември се сринаха с 23,5% до малко над 1,09 млн. бройки, показват данни от Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). Това е първи спад в търсенето от март. Обяснението е същото, както и за нетипичния ръст от над 31% през август - влизането в сила на изискването на пазара да се предлагат само модели, минали тест за разход на гориво по новия цикъл WLTP. През последния месец от лятото всички коли на склад, които не бяха сертифицирани по него, бяха пуснати на по-ниски цени, което накара редица потребители да избързат с покупката. Намаляване на търсенето на нови автомобили се забелязва на почти всички пазари, като сериозен е сривът в Румъния (-73,4%), Австрия (-41,1%) и Швеция (почти 40%). България наред с Хърватия е единствената, в която продажбите са по-добри от септември 2017-а, като ръстът е 8,5 на сто. У нас са купени 2758 нови леки коли. От началото на годината у нас продажбите са се повишили с почти 20 на сто, формирани от 22 098 сделки. Статистиката на КАТ показва, че за деветте месеца в страната са регистрирани над 169 хиляди употребявани леки автомобила, като близо 136 хиляди от тях са на възраст над 10 години. 
Данъкът върху най-старите автомобили е изключително нисък и вдигането му с 30%, каквото предложение има в данъчните закони за догодина, няма да формира сериозна сума, заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя допълни, че за някои коли данъкът сега е 6-7 лева. Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. С новата формула ще се отчита екостандартът на автомобила при формирането на налога, припомни Стоянова. Предлагат се и промени в данъка върху жилищата, с които отстъпка вече да се ползва само за едно основно жилище.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ