20 Април 2024събота18:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наредиха ни на 51 място от 140 по конкурентоспособност

Надолу ни дърпат организираната престъпност, ниската ефективност на съдебната система и регулирането на икономиката

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 45

България заема 51-ва позиция от общо 140 страни в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2018 година, съобщава Центърът за икономическо развитие (ЦИР), партньор за България на Световния икономически форум. Първите три страни в тазгодишната класация на Форума са САЩ, Сингапур и Германия. Докладът се публикува редовно от 1979 година, а България е включена в класацията за първи път през 1999 година.
В това отношение в Европа има контрасти, като се открояват четири различни групи страни. Те включват високо конкурентоспособен Северозапад (плюс Швейцария), относително конкурентоспособен Югозапад, воден от Франция, страните от Североизтока (Полша, Чехия и прибалтийските държави) и изоставащите югоизточни и по-конкретно - балкански страни.
В класацията Чехия е на 29-то място, Естония - на 32-ро място, веднага след Италия, Словения - 35-то място, Полша - 37-мо място, Литва - 40-то място, Словакия - 41-во място, Латвия - 42-ро място, Унгария - 48-мо място, България - 51-во място, и Румъния 52-ро място. Страни като Гърция, Турция, Сърбия, Македония са по-назад в класацията, сочи докладът.
Най-доброто класиране на България е за внедряване на информационни и комуникационни технологии - 30-то място. Следва способността за иновации - където страната ни се нарежда на 48-мо място. Добри са оценките за пазара на труда, където България е на 50-то място и макроикономическата стабилност - 52-ро място.
В показателите "Институции" и "Човешко здраве" България е на 70-та позиция. При показателите "Образование и умения" и "Размер на пазара" страната ни е на още по-задни позиции в класацията.
В показателя "Защитата на правата на собственост и интелектуалната собственост България е на 118-мо място. По показателя "Организираната престъпност" - страната ни е на 116-то място, сочи докладът. Твърде ниски са и оценките за ефективността на съдебната система, надеждността на системата на полицията и бремето на регулирането на икономиката, посочват от Центъра за икономическо развитие.
По показателя "Лесно наемане на квалифицирани работници" България е на 122-ро място, по "Обхват на обучение на персонала" страната ни е на 118-място, а по "Умения на завършващите образование" България се нарежда на 101-во място. За фактора "Качество на пътищата" нашата страна е на 90-то място.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ