26 Април 2024петък15:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсионери протестираха пред МС с искане за достоен живот

Възрастните хора настояват за преизчисляване на парите им според инфлацията

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 842

Стотици пенсионери от цялата страна се събраха вчера пред Министерския съвет в София с искане за справедлив, достоен и спокоен живот. Протестиращите носеха плакати: "Справедливост за пенсионерите", "Равенство пред закона за гражданите и управляващите", "Пенсионерите са граждани с достойнство, а не електорат, който може да се купува", "Пенсията е заслужена, а не е подаяние от управляващите", "Таван и за заплатата на депутатите". Малко по-късно протестиращите отидоха и пред Народното събрание, където получиха подкрепата на депутати от "БСП за България".
Зам.-председателят на Съюза за офицерите и сержантите от запаса и резерва Васил Върбанов, припомни, че през май т.г. инициативен комитет подготви петиция с подписка и декларация, подписана от 19 пенсионерски организации. Исканията им бяха изпратени до председателя на НС с копия до президента, премиера и омбудсмана. Те настояваха за приемане на Закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от населението на България. В обещания срок от три месеца обаче управляващите все още не са отговорили на исканията им.
В декларация, приета от 9 пенсионерски организации и Съюза на офицерите и сержантите от запаса, се настоява от 1 юли 2019 г. да се индексират всички пенсии за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 г. Това прави около 308 лв. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли догодина да възлезе на 55% от минималната работна заплата, установена за същата година, гласи друго искане.
Пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест или военна инвалидност, да се определят след актуализиране на нормативната и поднормативната уредба, свързана със социалното осигуряване, здравеопазването, медицинската експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания и да са обвързани с размера на социалната пенсия за старост в съотношение от 100% до 160% за различните пенсии, настояват още възрастните хора. Пенсионерите заявиха, че не е достатъчно увеличаването на тавана на пенсиите на 1200 лв.


БСП подкрепи недоволството

Левицата в парламента ще подкрепи голяма част от исканията на българските пенсионери, обяви секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов. Той обяви, че БСП отново ще внесе отхвърления им Закон за възрастните хора, като преди това ще съгласува корекции по него. Исканията на пенсионерите ще намерят място и в предложенията на левицата в бюджетната процедура.
БСП със сигурност ще подкрепи искането за увеличаване на максималния осигурителен доход, защото така ще се вдигнат и ниските пенсии, заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев. Преизчисляването на всички пенсии също ще е част от предложенията на левицата. Кутев покани представители на протестиращите на вчерашното заседание на Комисията по жалбите и връзките с гражданското общество в НС, на която е председател.
"Управляващите не чуват пенсионерите. Те трябва да разберат, че повече така не може да се отнасят с 2,2 милиона пенсионери и трябва да започнат да решават проблемите им", коментира пред журналисти в парламента депутатът от БСП Георги Гьоков. "Исканията им са справедливи. Достоен живот се осигурява с достойни доходи, но управляващите не го разбират", заяви Гьоков и призова управляващите да започнат разговори с протестиращите пенсионери.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ