02 Май 2024четвъртък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Рим Вечният

Тук е събрана историята на човечеството

/ брой: 203

автор:Боян Бойчев

visibility 3163

Нашите читатели сигурно вече знаят, че Рим е един от любимите ми градове. Може би защото това е Вечният град, а стремежът към вечност е заложен в човека. Вечният - защото тук и само тук по един неповторим начин са се преплели хилядолетия. Защото въпреки превратностите на съдбата и времето, Рим е оцелявал, за да съхрани по своите улици една голяма част от Големия път на човешката цивилизация.
Преди време ви разказах за античния Рим. Мисля, че е време разказът да продължи, като се потопим в неповторимата атмосфера на Рим средновековен, ренесансов и съвременен.
Много е трудно да се определи какво трябва да се види в Рим. Просто защото тук трябва да се види всичко, но времето обикновено не стига.
Затова нека се пренесем на брега на река Тибър и видим замъка "Свети Ангел" ("Сант Анджело"). Започнат е от император Адриан като мавзолей за него и неговото семейство. Довършен е от неговия наследник Антоний Пий. Но през годините сградата многократно е достроявана и е била крепост, затвор, резиденция на папите, а сега е музей. На върха й има бронзова статуя на Св. Архангел Михаил. През VI век Рим е покосен от чума. Папата се моли  за спасяването на града. По време на голяма процесия той има неочаквано видение - над покрива на замъка се появява Св. Архангел Михаил, който прибира меча си. Скоро чумата отминава и градът е спасен. Така замъкът получава днешното си име.
От неговия вход започва най-красивият мост над Тибър - мостът "Свети Ангел", украсен с множество статуи. Може да си направите хубави снимки. Но докато позирате, сякаш от нищото се появяват гости от африканския континент. Те съвсем случайно ви харесват, след което започват да ви "подаряват" гривнички, герданчета... И ако клъвнете на въдицата, изведнъж се оказва, че точно в този момент в далечна Африка сестра или братовчедка е родила и е хубаво да се дари някое и друго евро за здравето на малкото африканче...
Но нека не губим повече време, подобни търговци ще срещнем и в други части на Вечния град.
Мостовете над Тибър са много. Мисля си, те сякаш свързват различните епохи. Това е възможно само тук, в Рим. Преминаваш от единия бряг и се връщаш на другия. А под мостовете, спокойно и замислено, тече реката. Реката на живота.
По средата на Тибър се намира и малкото островче Тиберина. На него има голяма болница "Правете добро, братя!" и църквата "Св. Вартоломей".
И понеже стана дума за църкви, в Рим те са много и са коя от коя по-красива, украсени с невероятни стенописи, дело на големи ренесансови художници. Трудно може да ги обиколите  всичките, защото са в различни части на града. "Св. Климент", "Св. Петър с оковите" (където е знаменитата статуя на Микеланджело "Мойсей"), "Св. Стефан", "Св. Йоан Латериански", "Св. Богородица Велика", "Св. Богородица на народа", "Св. Богородица над Минерва" - това са само малка част от църквите, които си струва да посетите. Отделете си време за Пантеона - първоначално езически храм, после християнска църква, но и съоръжение за астрономически наблюдения. Огромният му купол е уникално инженерно и архитектурно решение, заимствано и приложено след това в много подобни сгради по света.
Обелиските, колоните и статуите са друга неизменна част от Рим. Те са навсякъде, най-вече на красивите площади. Например "Агоналният обелиск", който първоначално е бил направен за вилата на император Домициан, е включен впоследствие от Бернини във "Фонтана на четирите реки" на площад "Навона".
Разбира се, когато става дума за фонтани, и те в Рима са много и са уникални по своята красота. Днес най-известният е " Ди Треви". Построен е през XVIII век, което за Рим си е почти младежка възраст. Името му идва от факта, че свързва три улици. В центъра на фонтана има статуя на бог Нептун, а от двете му страни - на две жени, символизиращи изобилието и здравето. Любопитно е, че водата до него достига по древноримския акведукт "Аква Вирго", построен през 19 година пр. Хр. Вечер фонтанът е осветен и гледката е зашеметяваща. Проблемът е, че по това време е пълно с хора и трябва да сте много гъвкави и упорити, за да успеете да се приближите по-близко. Традицията повелява да се хвърли монета през рамото с пожелание да се върнеш пак. Добра традиция, защото си мисля, че колкото и пъти да се върнеш в Рим, ще има какво ново да видиш.
Други три уникални фонтана се намират на площад "Навона", за който вече стана дума. Това е един от най-красивите площади в света. Навремето при император Домициан тук е имало стадион. Днес жилищните сгради, ограждащи площада, са построени на мястото на трибуните. През Средновековието на мястото е имало пазар, а през XVII век площадът придобива сегашния си вид, след като папата избира тук да бъде неговата резиденция.  Централният фонтан е "Четирите реки", дело на Бернини. Точно срещу него се намира църквата "Св. Агнеса", проектирана от Боромини. Жестоката конкуренция между двамата гении дава красиви плодове на площада. Той е украсен още с "Фонтана на Нептун" и "Фонтана на Мавъра". Тук се събират художници, музиканти, артисти, които демонстрират своето изкуство. Самият аз едната вечер станах свидетел на уникален оперен рецитал - дело на млад талантлив изпълнител.
Друг площад, който поразява със своята красота, е "Испания". В центъра му се намира величествено стълбище със 138 стъпала. Построено е през XVIII век, за да свързва площада с църквата "Св. Троица на хълма". Обикновено през деня по стъпалата отмарят туристи. На самия площад е фонтанът "Баркача", изобразяващ стара разбита лодка. Ако имате повечко, ама наистина повечко, излишни пари, може да кривнете в съседната уличка, където се намират представителните магазини на най-големите световни модни къщи. Малко по-горе е вилата на Медичите, където днес е разположена Френската академия.
Недалеч е друг красив площад - "Площадът на народа" ("Пиаца дел Пополо"). Тук още от времето на Древния Рим е бил един от главните входове към града, за което свидетелства и голямата порта. Площадът е забранен за коли и тук хората се разхождат, почиват си, наблюдават номерата на улични артисти. В центъра на огромния площад се намира голям египетски обелиск, ограден от четири лъва. През XVII век са построени двете почти еднакви църкви: "Св. Богородица на Светия хълм" и "Св. Богородица Чудотворна".
Над площада се намира паркът "Боргезе", където е разположена едноименната галерия. За съжаление, вече е затворена, ето още едно място, което си оставям за посещение следващия път. От площада тръгват три улици. По едната дойдохме тук, а къде ще ни отведат другите, ще разберете в продължението на пътеписа.

(следва продължение)


Замъкът "Свети Ангел"



"Фонтан ди Треви"


Площад "Испания"


Боян Бойчев
Снимки: авторът

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ