28 Март 2024четвъртък16:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Музикалният сал на "P.I.F." пори напред в море от фенове

Димо и компания взривиха публиката в столицата с пясъчно-акустичeн концерт, очакват ги в още 4 града

/ брой: 203

автор:Альона Нейкова

visibility 2334

...Шум на вълни и шепот в полумрака, прекъсван от време на време с поетични закачки... Именно в такава мистична атмосфера се потопиха почитателите на "P.I.F." още преди началото на аудио-визуалния спектакъл на групата в столичния клуб "Mixtape5". Сцената в средата на залата бе превърната в корабокрушенски сал, на който успяха да се качат само "спасените" осмина музиканти.
Димо и компания взривиха публиката още с първото си парче - емблематичния хит "Кой си ти", с който ненатрапчиво, но убедително припомниха, че песните им живеят в различно време и в съвсем друг свят.
"Има ли хора в синьо?!" - попита риторично фронтменът на групата, уж заслепен от прожекторите. А феновете, стриктно спазили условния дрескод, потвърдиха с бурни възклицания, че са облечени в блузи, ризи и дънки с цвета на океана. От "P.I.F." пък им върнаха жеста, като незабавно изпяха "Бях на сал без ветрове в спокойно, бляскаво море..." от култовата песен "Всеки ден". Нямаше как шоуто да мине и без "Цялото небе", "Приказка", "Вали", "Ти", "Невидимо дете" и "Седем"...
"Бъди до мен..." - припяваше си нежната част от публиката. А екраните на смартфоните периодично светваха, защото, унесени в акустичния пърформанс, почитателите на групата все пак се сещаха, че не е зле да запечатат за по-дълъг спомен тези мигове. За представителите на силния пол не остана незабелязано участието в концерта на атрактивните русокоси гост музикантки - Михаела Ненова (цигулка) и Илияна Георгиева (виолончело). Нестандартните инструментални емоции бяха подсилени и от присъствието на "сала" на Мишо Йосифов (тромпет) и Илко Градев (акордеон). Димо Стоянов (вокал, китара) не пропусна още в началото на мултимедийното преживяване да обърне внимание, а после да изкаже и благодарности на постоянните си съратници - Иван Велков (китара), Юрий Божинов (бас) и Мартин Профиров (барабани).
Особен акцент добави към случващото се и присъствието на сцената на художничката Мария Банова. На голяма светеща стъклена маса тя рисува с пясък в синхрон с музиката, като изображенията се визуализираха в реално време на екрана в залата, който бе креативно трансформиран в "платното на сала". Всеки кадър, символи и думи, които оживяваха пред очите на публиката, бяха уникални, защото никога повече не ще се повторят по същия начин.
"Каквото можахме, спасихме!", духовито отбеляза Димо и използва момента, за да се пошегува с барабаниста, на когото се наложи в тези екстремни условия да "свири на куфар". А със следващата "Песен" доказа, че "В един случаен ден, в един случаен час..." нищо не може да попречи на доброто настроение на присъстващите.
"Как се чувствате? Всичко окей ли е?", попита един от създателите на групата. "Ооокееей!!!" - изригна публиката. И незабавно бе поздравена с парчето "Приятел". Въпреки че лятото, уви, свърши, "P.I.F." припомни за този прекрасен сезон със незабравимата "Юли". А картините от пясък илюстрираха хита със слънце, сърчица, чадъри, чайки, вятърни мелници и т.н. Всъщност, знаейки рожденото място на фронтмена (Варна) и неговата артистична натура (и образование), съвсем естествено беше лайтмотивът на музикалното пътуване да се определя от тагове като вълшебство, детство, копнеж...
"Благодарим ви!" - Димо не спираше да подчертава признателността на музикантите към морето от фенове. И за пореден път тотално спечели сърцата им още с първите акорди на "Камбаните".
Близо половин час след началото на концерта вокалистът на "Patriots In Fashion" взе в ръцете си китара, за да изсвири и изпее "Огън". Почитателите на групата знаят, че написаното на един дъх на морския бряг стихотворение е посветено на дъщерята на Димо - Ая. Дълго време той няма смелост да сътвори и музиката към стилния и нежен текст - "за да не го разваля", както признава самият Стоянов. Песента обаче става абсолютен хит, защото явно всички бащи се откриват в думите "И после се сгушва, подобно на пате, и тихичко... казва ми... "тате."
"Вълшебните нови аранжименти на всички парчета са направени от Юрката", подчерта фронтменът на "P.I.F.", а басистът на групата получи от "морето" вълна напълно заслужени аплодисменти. Димо обаче призна, че най-много се е впечатлил от варианта на "Оставам тук", и побърза да го сподели на живо, за да се уверят и присъстващите на концерта в достойнствата на свежото звучене на парчето.
В двучасовото музикално "плаване" със сала единствената песен на английски - "Messiah", припомни, че освен интелигентно-нежно, групата може да звучи и по-твърдо, както и ранния й период, когато формацията се е изявявала в странство - разбира се, не на български.
"Времето внезапно спря", последва неизпълняваната от 15 години на живо "Лебед", а минути по-късно вокалистът с чувство за хумор обяви: "Следующая песньовка называется "Сам"...
Освен спорадичните проблясъци на телефонните светкавици, три камери снимаха близо двучасовия концерт на "корабокрушенците". И тъй като никой не може да си представи "P.I.F." без "Колело", кулминацията на пясъчно-акустичния спектакъл бе белязана именно с този хит. Димо го изпя и след като той и хората му бяха извикани за втори път на бис.
Със сигурност подобен успех очаква музикантите и днес, 19 октомври, във варненския "Vintage 33", в събота - в бургаския бар "Target", на 26-и - в клуб "Melon", Велико Търново, а на 27-и - в пловдивския "Marmalad". Музиката и нестандартните песни са гарантирани от "P.I.F.". Емоциите и насладата са за всички нас.


Атрактивните русокоси гост музикантки


Художничката Мария Банова рисува с пясък


На барабаниста се наложи да "свири на куфар"

Снимки АВТОРКАТА

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ