16 Април 2024вторник07:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Евросъюзът отложи развода с Лондон

Сценарият "Брекзит" без споразумение" изглежда все по-реален

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 852

Европейските лидери се отказаха от извънредна сбирка през ноември, на която трябваше да одобрят окончателно условията на напускането на Великобритания. След тричасова среща в Брюксел в сряда, на част от която присъства и британският премиер Тереза Мей, 27-те президенти и премиери от ЕС решиха, че няма достатъчен напредък в преговорите, който да позволи тяхното приключване и уреждането на напускането. Октомври беше срокът, който ЕС си беше поставил за уреждането на развода.
Говорителят на председателя на Европейския съвет Аман Пребен съобщи, че в Брюксел не е чул никакви нови предложения от страна на британския премиер Тереза Мей. Така шансовете споразумението да бъде постигнато са почти нулеви. Председателят на ЕС Доналд Туск намекна, че би могло да не се стигне до сделка.
Основният проблем остава границата между Ирландия, която е в ЕС, и Северна Ирландия, която ще напусне общността като част от Обединеното кралство. Не е приключена и работата по юрисдикцията на Съда на ЕС и по участието на Великобритания във вътрешния пазар, обясни холандският премиер Марк Рюте след срещата.
Лидерите упълномощиха главния преговарящ на ЕС Мишел Барние да продължи преговорите с Лондон, като си запазиха възможността, ако той постигне сделка, да се съберат, за да я благословят.
Не е ясно колко още ще могат да продължат преговорите. Според дипломати Барние ще има време най-късно до втората половина на декември, тъй като споразумението за излизането трябва да бъде ратифицирано от Британския и Европейския парламент преди 29 март, когато Обединеното кралство ще престане да бъде част от ЕС. Формално обаче краен срок не е поставен.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който присъства на частта от срещата, на която беше и Тереза Мей, описа атмосферата като "по-спокойна" в сравнение с разговора между нея и останалите в Залцбург преди месец, когато ЕС отхвърли британския план за уреждане на раздялата. Той обаче добави, че в изказването на британския премиер нямало нищо ново, както и че Мей държала на идеята си за създаване на британска митническа зона, която е неприемлива за Европа, тъй като ЕС държи свободата на движение на хора да не се отделя от тази на стоките, капиталите и услугите.
Таяни добави, че Мей не е отхвърлила европейското предложение в случай на сделка да се удължи преходният период от 21 на 36 месеца. През това време цялото европейско законодателство остава в сила във Великобритания, но Лондон губи правото си на глас при вземането на решенията в ЕС. През този период Обединеното кралство ще продължи да внася лептата си в евробюджета, да бъде част от общия пазар и да спазва принципа за свободното движение на хора.
Според Брюксел 3-годишният преход е по-реалистичен срок за договаряне на новите търговски отношения между ЕС и Великобритания от предложените от британското правителство 2 години.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ