19 Април 2024петък18:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правим авточасти за 2,7 млрд. лв. годишно

До 4-5 години в сектора ще бъдат заети 100 хил. работници

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 1132

По данни на Министерството на икономиката през 2017 г. 5% от брутния вътрешен продукт на страната е принадлежал на автосектора. Това се равнява на 2,7 млрд. лева оборот годишно, съобщи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международна автомобилна конференция "Automotive Forum Sofia 2018" в София, която започна вчера в София.
В момента има над 170 компании за авточасти, в които са наети близо 50 хил. души. За сравнение през 2010 г. тази заетост е била 9 хил. души, а пък процентът от БВП е бил малко под 1. По думите на изпълнителния директор на Българския автомобилен клъстер арх. Любомир Станиславов очакванията за следващите години са процентът, който секторът взима в БВП, да нарасне до 8-10% и това да създаде нови работни места, които до 4-5 години да наброяват 100 хил. позиции.     "Разработват се 2 нови проекта на стойност 100 млн. лв., които ще създадат над 3 хил. работни места", каза зам.-министър Борисов. Арх. Станиславов пък обяви за 12 нови проекта на стойност е 1,5 млрд. лв.
Икономическият заместник-министър заяви, че за периода от 2005 г. досега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. Като 26 от тях са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. "Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14 209 нови работни места", поясни Борисов.
Част от бъдещето на сектора принадлежи и на софтуерните приложения, които ще помагат на шофьора при различни дейности от ежедневието. "Приложения през смартофона ще позволят на шофьора да си пусне радиото и навигацията, а ако е близо до търговски обект, то ще може приложението да му каже какви намаления има в магазините", казаха шефове на фирми, участващи в конференцията. Според тях идеята тепърва възниква и ще е необходимо време, за да се развие. Друга новост, който ще видим в бъдеще, е заменянето на страничните огледала с камери, които да помагат при трудна видимост и паркиране.



Снимка: Министерство на икономиката
По време на форума зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че по Закона за насърчаване на инвестициите от 2005 г. досега са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ