27 Април 2024събота01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Радев покани кралица Елизабет II в България

Президентът призова сънародниците ни в Лондон да се завърнат в родината

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 91

Президентът Румен Радев е поканил кралица Елизабет II да посети България. Държавният глава бе на аудиенция при Нейно Величество в Бъкингамския дворец вчера. Най-вероятно кралското семейство ще върне визитата и ще пристигне в България по повод 140 години дипломатически отношения между София и Лондон догодина.
Отношенията между България и Великобритания са даденост и "Брекзит" не може да промени това, коментира след срещата си с кралицата държавният глава. Радев добави, че двамата са разговаряли по теми, свързани с българската история и култура. Това беше много топла и сърдечна среща, в която кралицата прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна. Между България и Великобритания има стратегическо партньорство и активен диалог и сътрудничество в редица области, разказа президентът.
Радев заяви, че поканата за аудиенция в Бъкингам е знак за приятелските отношения между България и Великобритания. Аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си, добави той.
Ден по-рано президентът се срещна с българската общност в Лондон. "България разчита на вас, за да върнете в родината една важна ценност - интелектуалния капитал. Успехът на българите, живеещи във Великобритания, не е само личен успех, а гордост за България", обърна се той към сънародниците ни, събрали се на прием в посолството ни в британската столица. Държавният глава отправи призив към домакините си - да са задружни и по-често да се връщат в родината.
Приемът в посолството ни събра над 200 души. "Вие разбихте мита, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи. Напротив - статистиката показва, че давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук", допълни държавният глава. Силно вярвам, че ще намерите мотивация да се върнете и да вложите своята енергия и талант за развитието на България, защото страната ни има нужда от хора като вас - високообразовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, обърна се Румен Радев към младежите в залата.
България е там, където има българска реч, български дух и традиции, подчерта българският президент. Той добави, че изпитва тъга, когато българският талант е принуден да търси реализация извън България, но че се чувства горд от българите, които успяват в предизвикателна и конкурентна среда.
Сънародниците ни имаха много въпроси към президента и най-вече се вълнуваха от статута им, след като Великобритания напусне ЕС. Президентът ги увери, че държавата ни ще намери решение, чрез което правата им по никакъв начин няма да бъдат ощетени. За това има консенсус във всички български институции, категоричен бе Румен Радев.
При пристигането си в сградата на посолството ни в Лондон президентът бе посрещнат от протест. Група българи бяха издигнали плакати срещу "геноцида на ГЕРБ в България". Те връчиха на държавния глава подписка с над 4000 подписа, с която искат нов модел на управление. Президентът се обърна към организаторите на протеста с думите: "Водите важна битка, битката с апатията. С внимание ще разгледам всички ваши предложения".

 


Младите хора в Лондон се тълпяха, за да се снимат с българския държавен глава


13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ