26 Април 2024петък17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Български графити

/ брой: 203

автор:Боян Бойчев

visibility 2446

Често се питам изкуство ли са графитите? Не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос.
Графитите, тези надписи и рисунки със спрей на обществени места, се появяват през 20 век. Свързани са с рап субкултурата, разпространявали са се основно в гетата и често са служели за общуване между бандите.
Някои виждат в тях форма на протест, други - на себеизразяване.
Разговарял съм с автори на такива произведения. Стената е скучна и сива, така я правим по-цветна, казват те.
Действително, някои произведения изискват виртуозно майсторство.
Да ме извиняват обаче графитоманите, но надписите по стените със странни, често написани на разбираем само от тях жаргон, ми са доста кичозни, глупави и безсмислени. Малко са ми смешни и нашите рап изпълнители. Извинявайте, ама песни, в които се пее за коли, мацки, дрога и пак секс и дрога, изписани по стените на олющените блокове, говори за поредното загубено в прехода поколение.
Затова според мен графитите и всякакви други надписи на стените са израз не на позиция, а на комплексарщина.
В някои случаи гарнирана с доза простащина и наивен непукизъм.
Или НаПукизъм. Нали се сещате, нашенското "те ще ми кажат на мене".
Нали си спомняте надписите върху Колизеума на един известен с татуировките си футболист?
Сега отново се проявихме с надписите в парка Хирошима.  
Казват, че в Япония отношението към авторите на графити било строго. Знам, че и в някои европейски градове е така. Потърпевш ми разказа как бил студент в Австрия, но в навечерието на сесията, леко подпийнал, надраскал надпис върху жилищен блок. След две пресечки го спряла полицейска кола. На другия ден бил осъден по бързата процедура на принудителен труд. Всяка сутрин в продължение на месец в 9 часа полицейска кола го отвеждала на определен обект. Със собствени средства бил принуден да закупува боя и да боядисва някоя олющена стена. И пак полицейската кола го връщала обратно в 5 часа следобед. Не успял да си вземе сесията, повторил годината, наложило се да напусне работа. Затова като видеше графити, се обръщаше на другата страна.
А у нас всеки може да си драска, както и където иска. Няма уважение нито към паметници, нито към останалите. Ами ако аз не искам входът на блока ми да е надраскан с разни надписи? И какво стана с тези, които оскверняваха паметника на Съветската армия? Да има някой наказан?
А иначе народът е казал: "Имената на глупците висят по стените!" На тези, които гордо се тупат в гърдите: "Булгар! Булгар!"

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ