18 Април 2024четвъртък11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът не вярва на версията на Рияд за Хашоги

автор:Дума

visibility 10

Европейски и световни лидери осъдиха остро убийството на журналиста Джамал Хашоги и отправиха критики към версията на Рияд, че той е загинал по време на сбиване. Само САЩ обявиха, че приемат твърденията на Саудитска Арабия за причината за смъртта на Хашоги./Снимка БГНЕС/
Припомняме, че журналистът, критик на властта в Саудитска Арабия, изчезна преди близо 20 дни, а за последно бе видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул. Турските власти обявиха, че Хашоги е бил убит по време на разпит в консулството, появи се и запис от последните минути на журналиста. Според разследващите в Турция тялото му е било разчленено след смъртта му.
В същото време Рияд продължава да отрича тази версия, а в петък обяви, че е имало спречкване между Хашоги и служители в консулството. Кавгата преминала в бой, при който журналистът е умрял. Преди това кралството поддържаше тезата, че журналистът е напуснал консулството и след това е изчезнал.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди убийството на Хашоги и подчерта, че обясненията, дадени досега за обстоятелствата около неговата смърт, са "незадоволителни и неадекватни". Ние осъждаме този акт по най-категоричен начин, изтъкват в съвместно изявление Меркел и германският външен министър Хайко Маас. Изразявайки дълбоко съчувствие към приятелите и близките на Хашоги, те изтъкват, че отговорните за смъртта му трябва да понесат отговорността си.
Заради случая властите в Нова Зеландия решиха да не участват в инвестиционния форум в Саудитска Арабия. Правителството на Нова Зеландия осъди убийството на журналиста.
По-рано ръководителят на германското външно министерство Хайко Маас също отказа да участва на срещата в Рияд.
От своя страна първият дипломат на ЕС Федерика Могерини също поиска щателно и прозрачно разследване.
Лондон също излезе с остро изказване. Обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Хашоги в нейното консулство в Истанбул не е правдоподобно. Това обяви британският министър за Брекзит Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс. Ние подкрепяме турското разследване за това, а британското правителство ще иска да види арестувани хора, отговорни за тази смърт, коментира Рааб в интервю за БиБиСи.
По думите му Великобритания трябва да знае фактите относно случилото се, преди да може да направи "разумна и трезва преценка" какво да стори в отговор.
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 853

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 772

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 764

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ