24 Април 2024сряда08:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горан Стефановски става почетен доктор на НАТФИЗ

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 118

НАТФИЗ удостоява Горан Стефановски със званието доктор хонорис кауза на тържествена церемония на 24 октомври от 10 ч. на Сцена 47 при театъра на академията, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО. Видният писател и драматург Горан Стефановски е двайсетата знаменита личност, на която Академичният съвет на НАТФИЗ ще присъди званието. Същия ден от 14 ч. гостът ще води майсторски клас на Сцена 47 под наслов "Малка книжка с капани".
Роден е през 1952 г. в Битоля, тогава в Югославия. Брат му е музикантът Влатко Стефановски. Завършва във Филологическия факултет на Скопския университет английски език и литература. Учи драматургия в театралната академия на Университета в Белград, където завършва магистратура. Работи в драматичната редакция на телевизия Скопие, а по-късно като асистент във Филологическия факултет. От 1986 г. е професор по драматургия във Факултета за драматични изкуства в Скопие. Преподава драматургия в Кентърбъри крайст чърч университет. Член е на Македонския ПЕН център и на Дружеството на писателите на Македония от 1979 г., а от 2004 г. и на Македонската академия на науките и изкуствата. Носител е на множество награди. Пиесата му "Черна дупка" е реализирана неколкократно на учебните сцени в НАТФИЗ. Последното постановъчно решение принадлежи на проф. Иван Добчев и ще се играе до края на сезона в Театър НАТФИЗ - Сцена 47.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ