25 Април 2024четвъртък18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прогнозират дефицит на 500 000 работници до 5 години

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1084

Ако България продължи да се развива със средно добри темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите 5 години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката. Това заяви вчера по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Най-сериозна ще е липсата на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, работници в туризма и селското стопанство.
България е едва на 12-то място по ръст на БВП за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата, констатира той. Според Велев, за да ги настигнем, ще ни трябва догонващ, а не изоставащ растеж, какъвто имаме в момента. Той не пропусна и намаляващите инвестиции - както чуждестранни, така и местни.
Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, смята Велев. Според някои наблюдатели тя е привнесена отвън и не зависи от нас, но тогава защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация, пита шефът на АИКБ.
Пречката за нарастването на пенсиите е високият брой работещи в бюджетната сфера - 433 хиляди души, констатира за пореден път Велев. "Като ги добавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава така, че един зает в икономиката освен своята заплата, плаща на още един човек и десет стотни пенсионер или зает в бюджетната сфера. Това е и една от причините пенсиите у нас да не са високи - малко хора в икономиката, много хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст. Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този показател също сме на едно от последните места", коментира Велев.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 386

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 319

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ