28 Март 2024четвъртък11:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хиляди искат оставката на Валери Симеонов

Вицепремиерът нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца"

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1448

Хиляди български граждани се събират днес в 12,30 часа пред Министерския съвет, за да искат оставката на вицепремиера по социалните въпроси Валери Симеонов. Обществото е скандализирано от поредното му обидно изказване по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. В петък той ги нарече "група кресливи жени с уж болни деца". Очаква се това да е най-масовият протест в рамките на кабинета "Борисов 3". До момента участие в събитието, организирано във фейсбук от каузата "Системата ни убива", са потвърдили над 5200 души, а 23 000 са заявили интерес.
Общественото негодувание изригна след скандалния коментар на лидера на НФСБ миналия четвъртък. "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законът за хората с увреждания е заченат в грях", заяви Симеонов пред телевизия СКАТ. Повод за коментара му стана решението на Тристранния съвет да подкрепи частично законопроекта за хората с увреждания, след което правителството гласува близо половин милиард лева за реализация на мерките в закона.
Отвратени от думите на вицепремиера, призоваха във фейсбук: "Протестът ще продължи до подаването на оставката на Валери Симеонов! Носете си топли дрехи и храна". Сила набира и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета. До момента тя е подписана от над 3500 души. Очаква се днес протести да бъдат проведени в Пловдив и Стара Загора. Българите в Лондон пък ще започнат да се събират пред посолството ни във вторник от 19 ч.
Майки на деца с увреждания заявиха, че е недопустимо човек, заемащ такъв пост, да изразява подобно мнение за хора с увреждания. "По-важното е това ли е мнението на останалите министри от кабинета, попита Боряна Драганова, майка на дете с увреждания. "Свикнахме да ни определят по различен начин. Обидни са не само думите на вицепремиера, защото нашите деца не са "уж болни" и затова искаме да поеме отговорност за тях", заяви Димитрина Русева, която също има дете с увреждане. Според нея явно и обществото е болно, щом такива хора са на управленски постове.


Корнелия Нинова:
Такъв човек не може и минута повече да остане на поста

В която и да е европейска държава такъв човек не може да остане и минута повече на поста си. Така реагира след изказването на Валери Симеонов лидерът на БСП Корнелия Нинова. На пресконференция в НС, заедно с протестиращи майки, социалистите поискаха вицепремиерът веднага да подаде оставка.
"Проблемите на хората с увреждания са част от големия проблем в здравеопазването. След няколко месеца лъжи към майките на деца с увреждания чухме от вицепремиера Валери Симеонов, отговорен по социалната политика, че те са "шепа кресливи жени с уж болни деца", заяви Нинова.
"Това ли е мнението на правителството и такава ли ще е политиката, която ще провежда кабинетът по отношение на тези деца и хората с увреждания?", възмути се лидерът на социалистите и допълни, че БСП не иска само оставката на Симеонов. "С вота на недоверие искаме оставката на цялото правителство за катастрофата в здравната система, за агонията, на която са подложени българските граждани. Така, че искаме цялото правителство да си ходи", категорична бе Нинова.
След призива на БСП за оставка на Симеонов Бойко Борисов прикани вицепремиера да се извини за думите си. Министър-председателят обаче уточни, че на този етап темата за оставката не била на дневен ред. Истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума, заинати се Симеонов от профила си във фейсбук.
"Г-н Борисов, този път с извинение няма да спасите положението. Достатъчно си играхте с мъката на тези хора", реагира Нинова във фейсбук. "Първо плакахте от тъжната история на една майка, която след това поиска лично да й се извините за унизителното ви отношение към нея и избяга от вашите сълзи чак в Холандия. После се извинявахте за вашите думи - "Да ми се махнат от главата". Уволнихте си министъра на труда, за да си измиете ръцете, не ви мина номерът и го върнахте. Сега казвате - език мой, враг мой. Хайде стига с този театър", призова лидерът на БСП. По думите й всичко, което правят управляващите в последните месеци с хората с увреждания, не е грешка на езика, то е недопустимо отношение към болни, слаби и нещастни българи. Според нея единственият адекватен отговор  е оставката на Валери Симеонов, а ако премиерът не я поиска, значи е съгласен с него.

 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ