27 Април 2024събота16:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Предизвикват артисти и публика за осми път

Гости от над 10 държави участват в паралелната програма на ACT Фестивал за свободен театър

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 493

Най-голямото събитие за независимо сценично изкуство у нас - ACT Фестивал за свободен театър, за осми път ще предложи богата паралелна и образователна програма, която ще предизвика участващите артисти и публика за промяна на перспективата.
Два тематични уъркшопа ще представят съвременните развития на американската театрална сцена. "Промените в САЩ и театърът" (днес, 23 октомври, от 16 до 19,30 ч. в "Червената къща") ще събере известни режисьори, които ще споделят ключови трансформации и ще разкажат повече за новите репетиционни и кастинг подходи, вълната на оставки на артистични лидери след кампанията #MeToo и други актуални теми, последвани от отворена дискусия.
Друг основен фокус в паралелната програма на ACT Фестивал за свободен театър 2018 е физическото измерение, израз и присъствие.
Трансформиращи срещи е еднодневен майсторски клас на Нуло Факини - създателя на методологията human specific work, основател и артистичен директор на датската театрална компания Cantabile 2 (вече на над 3 десетилетия) на фестивала Waves (който се организира без прекъсване от 28 години). В рамките на ACT Фестивал той и участниците в уъркшопа му ще се фокусират върху изследването на интимността и това как могат да създадат емоционални и сетивни връзки със своите зрители чрез откровена и истинска комуникация.   
Време / Пространство / Енергия е двудневен майсторски клас на холандската компания за живо мултижанрово изкуство United Cowboys, фокусиран върху психиката в сценичното изпълнение.
Still to come е еднодневен уъркшоп с Рахел Бара и Фрида Лаукс (Германия), Ида Даниел (България), Ана Дублйевич (Сърбия) и Зринка Ужбинец (Хърватска), който има за цел да накара участниците да минат отвъд пространството на удоволствието.
Освен вниманието към личностните и сексуални революции, фестивалът изследва и ролята на изкуството в социалните промени в дискусията "Говорейки за революция" (24 октомври, сряда, от 11 ч. в Гьоте институт България). В нея ще вземат участие известната берлинска независима театрална трупа andcompany&co, германският издател К.Д. Волф, българският писател Георги Господинов и артистичният директор на прочутия независим театър "Арка" в Прага Ондржей Храб.
Аудиторията на фестивала има възможност пряко да участва в дискусията за развитието на бъдещото пространство за съвременно изкуство "Топлоцентрала: Презареждане". Отворената информационна среща с представители на институции и ключови гости ще се проведе днес от 11 ч. във Френския институт. След презентациите ще бъдат обсъдени потенциалните задачи по проекта за 2019 г.

http://actfest.org/
https://facebook.com/ACTFESTIVALBG/

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 673

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 682

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 601

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 621

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ