20 Април 2024събота17:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германия ще продаде на Ангола стражеви катери Lurssen FPB 38

/ брой: 166

автор:Желязко Тенчев

visibility 1320

По време на визитата си в Ангола Ангела Меркел е предложила на президента Жозе Едуарду душ Сантуш да купи немски стражеви катери, съобщава Welt. По думите на канцлера анголските власти са реагирали положително на нейното предложение, макар сделката още да не е сключена. Германия също е готова да помогне в подготовката на анголските войници. Сумата по сделката се оценява на 60 милиона евро.
От своя страна шефът на немската корабостроителница Lurssen Фридрих Люрсен, влизащ в състава на германската делегация, е съобщил, че става дума за продажбата на шест или осем стражеви катера с дължина от 28 до 41 метра. Стойността на всеки един от тях варира от 10 до 25 милиона евро. Намерението на правителството на ФРГ да продаде на Ангола стражеви катери е предизвикало острата критика от страна на опозицията, която е обвинила Меркел в това, че тя е действала не като канцлер, а като агент на военнопромишленото лоби и това ще провокира оръжейна надпревара в Африка. Прессекретарят по въпросите на външната политика от фракцията на СДПГ Ролф Мютцених е заявил, че Меркел нарушава установените правила за експорт на немско оръжие. Той се позовава на доклад на немското министерство на външните работи, който отбелязва, че положението със спазването на правата на човека в Ангола е крайно неудовлетворително, а президентът е забъркан в корупция.  Меркел е отхвърлила всички обвинения по свой адрес, като е отбелязала, че става дума за катери за охрана на границите и желанието на анголските власти да обезпечат безопасността на своите водни граници  е напълно естествено. Освен това, по думите на Меркел, Германия е заинтересувана от това, африканските държава да могат да решават регионалните конфликти със собствени сили. "Ангола е член на Африканския съюз, който поддържа стабилността в региона", е заключила Меркел. По-рано правителството на ФРГ бе подложиено на остра критика за готовността си да продаде на Саудитска арабия повече от 200 съвременни танка "Леопард" 2A7+. Опитите на опозицията в бундестага да блокират многомилиардната сделка се оказаха безуспешни. Според едни, Германия засега е дала само принципно съгласие за продажба на „леопардите”, а детайлите по сделката ще се уточняват, а според други 44 танка вече са продадени на Ер-Риад.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ