19 Април 2024петък03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чехия ще заменя шведските Gripen

Американската компания Lockheed Martin вече обяви намерението си да вземе участие в бъдещия търг

/ брой: 166

автор:Желязко Тенчев

visibility 1802

Правителството на Чехия има намерение до края на годината да обяви търг за доставка на изтребители, които трябва да заменят JAS-39C/D Gripen шведско производство, съобщава Avionics Intelligence. Властите са решили да започнат да търсят изтребители, които да заменят шведските самолети, чието съглашение за техния лизинг изтича през 2015 г. Американската компания Lockheed Martin вече обяви намерението си да участва в чешкия търг.
През 2001 г. правителството на Чехия обяви търг за доставка на изтребители за ВВС. В конкурса взеха участие американските компании Boeing и Lockheed Martin, френската Dassault Aviation, шведската Saab и европейският консорциум Eurofighter. Те предложиха съответно самолетите F/A-18E/F Super Hornet, F-16 Fighting Falcon, Mirage-2000-5, Gripen и Typhoon. През 2002 г. за победител в търга бе обявена компанията Saab.
Правителството на Чехия планираше да купи изтребители Gripen за 60,2 милиарда чешки крони (3,5 милиарда долара), но парламентът на страната блокира сделката, като се позова на тежкото финансово положение. През 2004 г. бе взето решение да се вземат 14 изтребителя Gripen на лизинг за срок от десет години за 19,6 милиарда крони. Всички самолети бяха доставени през 2005 г. Не е изключено и в новия чешки търг да вземат участие същите компании, които се надяваха на победа през 2001 г. Засега е известно, че Lockheed Martin веднага може да предложи на конкурса два изтребителя - F-16 и F-35 Lightning II. Впрочем последният едва ли ще удържи победа в търга, тъй като е изключително скъпа машина за чешкия военен бюджет.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ