04 Май 2024събота13:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Подкрепа": Съкратеното обучение на учители не е пътят

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 883

Замислените от МОН промени за привличане на млади учители чрез бърза педагогическа квалификация на хора от други професии ще доведат до бълване на конвейер на хиляди учители за месеци или година, но дали това няма да ни излезе твърде скъпо? Това пита председателят на образователния синдикат към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров. Според него това е "бърза писта" за справяне със задълбочаващия се проблем за липсата на учители, но в случая не става дума за пари, а за ефект. Бавната скорост е по-трудна и дългосрочна като резултат, затова е избран "бързият" вариант. Резултатите в образованието се виждат обаче след много години и това може да обрече на бавна духовна смърт нашия енергично топящ се народ.
Предстоящото увеличение на учителските заплати до 920 лв. начално възнаграждение e правилна, но недостатъчна стъпка, смятат в синдиката. Проблем има обаче с непосилните задачи, стоварени върху учителя в последните години - той е отговорен за агресията, охраната, чистотата, за лошия правопис, видеонаблюдението, обхващането на ученици, писането на доклади, изготвянето на безброй справки, прилагнето на всякакви експерименти и още куп други вменени необосновани и ненужни задължения, които го отблъскват от призванието Учител. Трети фактор, който отблъсква младите от професията, са нерегламентираните отношения с родителите. Родителите твърде често, вместо да помагат на училищата, се опитват да участват в управлението и в педагогическите дейности, за които не са компетентни. А местните власти флиртуват с тях и поставят учителството под тормоз и стрес, посочва Юлиян Петров. По този път няма как да осигурим така необходимите млади и компетентни учители за системата, предупреждава той.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ