29 Март 2024петък13:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Потенциалните наследници на Меркел

За мнозина в ХДС Фридрих Мерц олицетворява предишното консервативно ядро на партията

/ брой: 212

visibility 1243

Дойче веле

Един от кандидатите за поста председател на ХДС е бившият лидер на парламентарната група на консерваторите в Бундестага, отдавнашният противник на канцлерката Фридрих Мерц.
Ангела Меркел реши да се оттегли от поста председател на Християндемократическия съюз (ХДС), който оглавяваше без прекъсване 18 години. Обявявайки това в понеделник, на 29 октомври, тя едновременно заяви, че е "готова да остане" на поста канцлер до изтичането на настоящия мандат през 2021 година.
"Готова да остане" не означава, че ще остане. Много неща ще зависят от това какви ще бъдат нейните отношения с новия председател на ХДС, който консерваторите предстои да изберат в началото на декември на конгреса в Хамбург.
Ако това бъде Фридрих Мерц, тогава "тандемът" от двама председатели - на партията и правителството - изглежда невъзможен. Мерц ще поиска и двата поста.

Как се скараха двамата

В момента 62-годишният Фридрих Мерц не играе забележима роля в германската политика. Но не винаги е било така. Имаше време, когато той беше смятан за не по-малък политически талант от самата Меркел. Големи надежди на него възлагаше патриархът на консерваторите, настоящият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Едно време, когато на самия него му се наложи да се оттегли от поста председател на ХДС и на парламентарната група, Шойбле се погрижи да раздели тези две длъжности между Меркел и Мерц. Меркел оглави партията, Мерц - обединената парламентарна група на консерваторите в Бундестага.
От самото начало отношенията между двамата не се получиха. Меркел се стараеше да разшири електоралната база на ХДС със своите либерални идеи, насочвайки я леко наляво. Убеденият привърженик на пазарната икономика Мерц отстояваше предишните консервативни принципи, опирайки се на голям брой свои съмишленици в парламентарната група. Мнозина го помнят с неговия проект за радикална данъчна реформа, а също така с пламенните речи в подкрепа на германската идентичност.
На трибуната на Бундестага и в телевизионните студия надареният с дар слово Мерц изглеждаше много по-добре, отколкото Меркел. Но той подцени нейния талант за задкулисни интриги. През 2002 година, след като загубиха изборите от социалдемократите, Меркел отстрани Мерц от поста председател на парламентарната група, за да го замени със самата себе си. Успоредно с това тя отстрани един след друг от първите редици на християндемократите всички останали свои вътрешнопартийни конкуренти.

От депутат в бизнесмен

Фридрих Мерц можеше да остане заместник-председател на ПГ, дори го молеха за това. Но той не пожела да бъде на заден план. През 2004 г. той напусна ръководните органи на ХДС, а по-късно обяви решението си повече да не се кандидатира за Бундестага, въпреки че убедително побеждаваше в своя избирателен окръг.
През 2009 г. той смени депутатския мандат с мястото на партньор в голяма международна адвокатска кантора, изпълняваща поръчките на транснационалните концерни. Едновременно той заемаше или заема до ден-днешен постовете на член на Надзорните съвети на редица доста големи компании.
Но Мерц никога не е говорил, че излиза от политиката завинаги, а паузата в политиката, която е направил, винаги открито обясняваше с несъгласието си със "социалдемократизацията" на ХДС.
Мерц запази контактите си с някои от влиятелните християндемократи. Когато миналата година Волфганг Шойбле празнува своя 75-и рожден ден, Мерц не само седеше на първия ред, но беше поканен на тържеството в тесния семеен кръг.

Фаворит на деловите среди

Решението на Меркел повече да не се балотира за председател на партията дава на Мерц шанс да се завърне в голямата политика и да си разчисти сметките с нея. Той още не й е простил интригите, които го принудиха да прекъсне своята политическа кариера.
За мнозина в ХДС Мерц олицетворява предишното консервативно ядро на партията: ориентация към правовата държава, социална пазарна икономика, подкрепа за средния бизнес и компетентност в стопанските дела. Той е откритият фаворит на германските бизнес кръгове. Когато в понеделник, 29 октомври, се появиха съобщения за неговото възможно издигане за поста председател на ХДС, акциите на германската фондова борса тръгнаха нагоре.
Предишните изявления на Мерц в предложената от самия него дискусия за германската идентичност позволяват да се предположи, че неговият подход към мигрантите би бил различен от този на Ангела Меркел, чийто курс дори в самата партия е смятан за прекалено либерален.
Що се отнася до външната политика, то Мерц е привърженик на укрепването на солидарността между страните от Европейския съюз, а като председател на влиятелното обединение "Атлантически мост" - за дружба със САЩ и задълбочаване на трансатлантическите връзки.

Човек, който не е от "системата на Меркел"

Наблюдателите противоречиво оценяват шансовете на Мерц да смени Меркел на поста председател на ХДС. Те обръщат внимание на неговото дълго отсъствие от голямата политическа сцена и на стабилни връзки с партийния апарат. Други смятат, че именно това обстоятелство е неговото предимство.
Той, за разлика от другите конкуренти, не е човек от "системата на Меркел", която, както смятат мнозина в ХДС, е довела до упадъка на партията. Решаваща роля на конгреса в Хамбург може да изиграе и ораторският талант на Фридрих Мерц. Той умее да убеждава аудиторията.
Ако той бъде избран за председател на ХДС, то дните на Меркел на поста канцлер ще бъдат преброени. Мерц няма да чака края на текущия мандат.
Другите двама претенденти за наследници на Меркел са Йенс Шпан и Анегрет Крамп-Каренбауер.


Анегрет Крамп-Каренбауер

Ако можеше сама да определи кой да я наследи, Меркел навярно би избрала Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя е генерален секретар на ХДС и се радва на високо одобрение. А в качеството си на министър-председател на провинция Саарланд вече е печелила и избори. Подобно на Меркел, Крамп-Каренбауер настоява за европейско решение по въпроса за миграцията, а националните демарши определя като заплаха за ЕС.


Йенс Шпан

Напоследък министърът на здравеопазването Йенс Шпан се въздържа да критикува канцлерката Меркел. Въпреки това той минава за един от най-отявлените й противници. 38-годишният Шпан се застъпва за консервативно обновление на партията, настоява Германия да приема по-малко бежанци и да въведе забрана на бурката, а освен това е против двойното гражданство и назначаването на европейски финансов министър.


Габриел се надява на оставка още през 2019-а

Министърът на външните работи на Германия в периода 2017-2018 година Зигмар Габриел изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще напусне поста си още през пролетта на следващата година.
"Напълно е възможно отказът на Меркел от председателския пост в ХДС да е едва първата стъпка по посока коалиция ХДС/ХСС, СДП и "зелените" и оставката й от поста канцлер", отбелязва Габриел в публикация във вестник "Цайт". Според него за целта Меркел трябва да се оттегли през май 2019 година.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ