05 Май 2024неделя20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Дали се зора довърши или се две нощи смесиха?

Между дивите маски на Хелоуин и лицемерните слова за Деня на будителите

/ брой: 212

автор:Велиана Христова

visibility 2693

Помните ли какъв скандал се развихри миналата година, когато МОН пусна в училищата въпросите на една джендър фондация в коя тоалетна ходят учениците - в мъжката или в женската? Пък се оказа, че министерството вече пет години си сътрудничи с джендърите. Но родителският гняв накара министър Вълчев да забрани анкетата. А сетне МОН забрани на НПО-та да влизат в училище без разрешение на министъра. Обаче го направи по повод на... посещение на президентшата Десислава Радева и представители на фондацията й "Живата вода на България" в едно училище във Велико Търново, където говорили за запазването на българските традиции...
Скочиха обаче над 20 сдружения и фондации да искат отмяна на забраната, щото нарушавала автономията на училищата. Напомням кои бяха: фондация "С.Е.Г.А. - Старт за ефективни граждански алтернативи", фондация "Център за приобщаващо образование", фондация "Джендър образование, изследвания и технологии", фондация "Саворе", Дружеството на ООН в България, фондация "Глобална инициатива в психиатрията", Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, СНЦ "Алианс за регионални и граждански инициативи" (АРГИ), фондация "Рома - Лом", сдружение "Младежки клуб Рома - Столипиново", Асоциация ЛИДЕР - Благоевград, СНЦ "Алтернативи, доброволчество, развитие - Шумен", сдружение "Европейски пространства 21 - Русе", WWW България, Българска фондация "Биоразнообразие", "Грийнпийс" - България, фондация "БлуЛинк", фондация "Европейски институт", фондация BCause и фондация "ЕкоОбщност". Следва да се разбира, че всичките тези са нападнали училището и се препитават от проекти, свързани с него. И само те ли? Към училището са се втурнали банки, молове, фирми, чужди търговски вериги, чужди застрахователни компании, мобилни оператори, "Кока-Кола" дори...
Да не говорим за паралелната образователна система, създадена у нас от фондация "Америка за България" и "формираща ценности" с обилни държавни пари на САЩ; за повсеместните програми пак с американски пари като "Заедно в час"; за платежоспособните пратеници на Сорос. И как няма да е така, след като ГЕРБ със закон разгради националната ни образователна система и я замени с хаотичен сбор от лесно достъпни за всякакви влияния и модели автономни училища! Затова шетат западни и южни чужди емисари из България, разпределят средства, определят проекти, "обучават" учители и училищни директори, раздават стипендии и награди, месят се в писането на учебните програми. Естествено, в проектите им не се споменават българският език, българската история и литература и - о, ужас!, националната идентичност. Скандалният бивш френски посланик дьо Кабан стигна най-далеч: настави учените ни да не наблягат на националната ни история, понеже тя била пречка пред европейското обединение.  
Нещо повече - в току-що обявеното намерение на МОН за промени в наредбата за приобщаващото образование на външни за училището лица и фирми се дава правото да кандидатстват за част от онези 25 млн. лв., които бюджет 2019 щял да отпусне за извънкласни дейности. И не само им се дава това право, ами се поставя изискване тяхното участие с "услуги" да е не по-малко от 5% от организираните занимания по интереси!   
И иначе днес е Денят на будителите и политици от всякакъв калибър ще се втурнат из училища и читалища да пеят лицемерни дитирамби за българщината, за народната свяст, за българския дух, любовта към родината и преклонението пред делото на Иван Рилски "и сие велики българи" - за повечето от които децата не са и чували в училище, нито пък ще чуят в извънкласните си занимания, понеже Будителите не са предвидени от МОН в направленията, определени за "надграждащо" обучение. А цялото ни общество пасува пред това престъпление и, увлечено да оцелява, апатично наблюдава как го тласкат по пътя към националното обезличаване чрез подмяна на образованието и на знанието, които в България отколе са били държавообразуващи. Знаете ли кой е вземал най-високите заплати у нас дори по времето на проклетия комунизъм при Вълко Червенков - шефът на БНБ и председателят на БАН. Днес държавата е отредила на учените ни, пък и на творците изобщо, да са сред най-ниско платените работещи. Будители ли? След години мачкане колцина запазват знания, интелект и свободен дух, та да будят другите?       
"Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува". Обаче. И памфлетите на Ботев вече са изхвърлени от българското училище. Няма как да събудят някого между дивите маски на Хелоуин и фалшивите слова на 1 ноември. Впрочем, Монголия току-що забрани Хелоуин в училищата, защото този чужд католически празник ерозира будистките традиции... Нашите социални мрежи бурно аплодират този акт. И толкова. Пък какви ли не глупости бълват социалните мрежи, нали знаете?
"Дали се зора довърши или се две нощи смесиха"...


Постоянното държавно разбойничество в България
Стоян Михайловски

"В историята на българщината има работи, които поразяват съвестта и слисват разсъдъка. Българинът винаги е бил управляван от художниците на гнета, от теоретиците на злотворството, от протомайсторите на мамилото, от не знам какво властителско франкмасонство, безстидно в своите посегателства, безжалостно в своите светотатства.
У прабългари, у нови българи - се една песен: чернилото иде отгоре! Управникът е лекар на държавата; какво да се прави, когато тоя лекар е най-големият разпространител на зараза? На тези питания нито прабългаринът намираше, нито новобългаринът намира отговор. И охкаше първият, и охка вторият в съзнание, че техният повелител е винаги бил техен развратител и гонител".
                В. "Ден, 23 декември 1903 г.


 





 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1600

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1576

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1520

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1534

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1770

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1544

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1690

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ