02 Май 2024четвъртък15:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Може ли България да обърне ужасната тенденция?

Основен фактор за проблемите е сегашното управление

/ брой: 213

visibility 51

Никълъс Кауфман,
intellinews.com

Преди малко повече от десетилетие България се присъедини към Европейския съюз с надежди за по-светло бъдеще. Хората излязоха по улиците в деня на присъединяването с мечта за модерна, прогресивна държава, която ще може да се раздели с комунистическото си минало.
Но действителността е много различна. Корупцията и непрозрачността създадоха големи разделения, а подобен на мафия елит запълни празнината, оставена от Москва. Страната остава много неприятно място за правене на бизнес и опасно, ако си политически дисидент.
Ако България не успее да се изчисти, мечтите, които хората имаха при присъединяването към ЕС, може да се окажат излъгани.
Чисто икономическите показатели вече обрисуват една неприятна картина. България е най-бедната страна членка на ЕС: тя има най-ниската средна заплата в ЕС (575 евро/мес), най-ниската минимална работна заплата (260 евро/мес) и най-ниската средна пенсия (190 евро/мес). Резултатът е, че повече от 40% от българите сега са в риск от бедност и социално изключване - точно болестите, които ЕС трябваше уж да излекува.
Не че в България няма пари. Просто голяма част от тях са обсебени от малък кръг влиятелни бизнесмени, свързани с криминалния свят. Тази разнородна компания включва най-богатия човек в страната, Васил “Черепа” Божков, предполагаем бос на мафията, който отдавна се свързва с измами, изнудвания, натиск и пране на пари, както и хотелиера-магнат Ветко Арабаджиев, който наскоро стана обект на европейска заповед за задържане заради укриване на данъци и пране на пари, след като полицията конфискува около 5 милиона евро в брой от имотите му.
Посткомунистическият елит бе създаден в свят, в който подкупите често са част от процеса на възлагане на поръчки по всеки голям проект, компаниите се отнемат от криминални банди нелегално, а хора са застрелвани на улицата заради дребнави корпоративни спорове. Нещо повече, новата група босове отказват да споделят своето незаконно придобито богатство; “имащите” в България правят над 8 пъти повече от “нямащите”, над два пъти по-голяма от средната за ЕС разлика.
Международните наблюдатели като “Трансперънси интернешънъл”, което наскоро обяви България за най-корумпираната държава в ЕС, отдавна заклеймяват нейните сенчести практики. Но вместо да предприеме действия, за българското правителство се превърна в навик да извръща поглед от корупцията - и всъщност така може би е част от проблема.
От бодигард
до разпределящ
порциите
Премиерът Бойко Борисов демонстрира апатията на правителството по-рано през годината, когато попита Европейския парламент “Ако има такава корупция... защо избирателите продължават да избират първо нас?” Борисов, който се докопа до властта от позиция на бодигард на сваления комунистически лидер Тодор Жиков и българския цар, превърнал се в премиер Симеон Сакскобургготски, сам отдавна е обвиняван за връзки с мафията. Изтекла американска дипломатическа грама от 2006 г., разпространена, преди Борисов да стигне до властта на национално ниво, от “Уикилийкс”, отбелязва, че е подозиран в “сериозна криминална дейност” е тясно свързан с Москва. Един журналист дори го описа като “българският Ал Капоне”.
Но за да изразите такова мнение в България, трябва да сте смел човек. Анализаторите отдавна обвиняват Борисов - който е на власт почти без прекъсване през последните 9 години - че управлява де факто автокрация, в която критиците се задържат заради съмнителни причини. Ако съдиите не пожелаят да се съобразяват, те са тормозени от съдебна система, която е останала на практика непроменена от съветските времена насам. И всеки репортер, който казва истината за властта, е изложен на риск от тормоз. България в момента се нарежда на последно място от всички страни в ЕС по свобода на словото, което кара журналистите да мислят с горчивина за разяждащата култура на автоцензурата.
Този коктейл от репресии и стагнация създаде най-бързо намаляващата популация в света, като десетки хиляди от най-добрите и умни хора в България емигрират всяка година. Над един от 8-те милиона граждани на държавата са напуснали само за 15 години. Макар че някои от тези емигранти може би ще се завърнат след завършване на обучението си в чужбина, хроничната депопулация, комбинирана с рязко нарастващото укриване на данъци, изпразва хазната и продължава цикъла на бедност, който и сега кара толкова много да емигрират.
Усложнявайки проблемите, външните инвеститори също си тръгват. Членството в ЕС трябваше да покаже, че България е отворена към бизнеса, но външните инвестиции постоянно спадат оттогава насам, а не обратното. Сега изтеглянето се превърна в бягство - данните от централната банка показват, че преките чуждестранни инвестиции са спаднали с цели 71% през първите осем месеца на 2018 г.
Вместо да се опитва да спре изтичането, правителството на Борисов се обърна още по-навътре, отправяйки критика към ЕС и оказвайки подкрепа на крайнодесния унгарски министър-председател Виктор Орбан в битката му за върховенството на закона с Брюксел. Тази стратегия даде криле на българските екстремисти и ултранационалисти, но позволи на Борисов да задържи премиерския пост засега.
Имайки предвид икономическия и политически хаос в страната обаче, премиерът скоро може да затъне в собственото си автократично блато. Борисов вече оцеля при три вота на недоверие през тази година, но докато хаосът в България се увеличава, а чуждестранните фирми бягат на талази, бездействието вече не е опция. Ако не друго обаче, дългогодишният премиер знае как да оцелява. Може би най-голямата надежда за страната е той да предприеме решителни действия, за да спаси собствената си кожа - и облекчи проблемите на България като страничен ефект.

Заглавието е на редакцията. Със съкращения



БГНЕС
Връзките между Борисов и едрия бизнес, често със съмнителен произход, не са тайна в България

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ