28 Март 2024четвъртък12:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

МО закъснява със закона за резерва

Обстановката в страната, включително икономическа и финансова, подсказва, че въпросът не бива да се отлага

/ брой: 184

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2329

Има основания да се твърди, че правителството се е отказало от приемането на законопроекта за резерва на Въоръжените сили. Поне за тази година. Документът не фигурира в приетата от министрите законодателна програма за втората половина на 2011 г. Там, що се отнася до МО, те са записали единствено законопроекта за военното разузнаване, който трябва да бъде внесен в Министерския съвет през този месец.
Законопроектът за резерва на Въоръжените сили беше предвиден за внасяне в Министерския съвет още на 20 април. Проектът обаче беше готов на 20 май и публикуван в сайта на министерството. Единственото му засега обществено обсъждане бе на 14 юни във Военна академия "Георги С. Раковски". През втората половина на май министърът на отбраната Аню Ангелов изрази увереност, че до края на юни законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание. Идеята беше законът за резерва да влезе в сила от 1 януари 2012 г. Финансовата му обосновка е около 30-35 млн. лв. на година.
На този етап проектът си стои на сайта на МО. Второ обществено обсъждане, както бе обещано на първото през юни, все още не се е състояло. Преди няколко дни на среща в Ямбол министър Ангелов каза, че не бърза с този закон. Имаме, посочи той, около 130 хиляди души с военна подготовка, което ни позволява да изпълняваме определени задачи.
Обстановката в страната, включително икономическата и финансовата, обаче подсказва, че този въпрос не бива да се отлага. Кризата, респективно невъзможността държавата да дава големи заплати на военните, по принцип е удар срещу професионалната армия, каквато е нашата. Според някои експерти, ако тази ситуация продължава или се задълбочи, ще бъде необходим по-голям брой резервисти за попълване на армията при необходимост. А в проекта е записано: "Доброволният резерв е предназначен за комплектуване на: военните формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната с личен състав за изпълнението на задачи по отбраната на страната в мирно време, по време на кризи и при обявяване на извънредно положение; военните формирования от въоръжените сили с личен състав за участие в операции и мисии извън територията на Република България в мирно време; структурите на териториалния резерв с личен състав в мирно време при обявяване на бедствено положение."
Напоследък свикнахме с

примерите от Гърция

Агенциите предават следното: кабинетът "Папандреу" обмисля да увеличи воената служба заради проблеми с окомплектоването на военните поделения. В. "Вима" пише, че този въпрос стои на масата и че се обсъжда да бъде увеличена военната служба (сега тя е 9 месеца), тъй като страната изпитва финансови затруднения и в армията не могат да бъдат назначени професионални войници. В. "Та неа" се позовава на компетентен източник от Министерството на отбраната, който казал, че ведомството е решило да преразгледа срока на военната служба заради възникналите проблеми с набирането на младежи за поделенията. Това се дължи на факта, че намаляването на срока на военната служба от 12 на 9 месеца в армията преди време бе извършено без необходимото планиране и проучване, смята изданието.
Министърът на отбраната Панос Беглитис е разпоредил част от сега влизащите в казармите да бъдат разпределени в другите два рода войски, където срокът на военната служба е 12 месеца. Под знамената през август и септември са повикани около 22 хиляди наборници, но се очаква в казармите да се явят не повече от 13 хиляди, пише в. "Та неа".
Гърците са добре. Имат си наборна армия, но и тя им създава затруднения при попълването на поделенията. При нас връщането към

всеобщата военна служба не стои на дневен ред

бе категоричен министър Ангелов. Поводът за неговото изявление са някои гласове, които настояват това да се случи. Те изразяват тревога за способностите на армията за надеждна защита на териториалната цялост на страната. Точно резервът е отговорът на техните притеснения. Това налага своевременното приемане на закона. Да се надяваме, че той не е включен в законодателната програма на правителството за втората половина на годината, защото има готовност всеки момент да бъде внесен в Министерския съвет. Противното не е радващо! Дори и да разполагаме със 130 хиляди подготвени във военно отношение българи, въпросът остава открит. Вместо на всяко заседание правителството да прехвърля безвъзмездно войскови имоти на областни управители, общини и ведомства, нека да разрешава по-бързо този проблем, който е изключително важен за националната ни сигурност.


По време на природни бедствия и аварии, както и в кризисни ситуации, резервът е особено важен за държавата
Снимка БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ