19 Април 2024петък11:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Резил в Минск!

/ брой: 184

автор:Владимир Николов

visibility 689

Зле, по-зле, най-зле. Българският национален отбор по футбол стигна "долна мъртва точка" с изявите си под ръководството на германския селекционер Лотар Матеус. Нашите допуснаха първа загуба от доскорошното футболно джудже Беларус. Резултатът 0:1 в Минск е най-малкото, с което българите си тръгнаха от стадион "Динамо" в столицата на бившата съветска република. Защото имаше и отменен гол за домакините, които на всичко отгоре удариха и 4 греди. А в добавеното време защитниците ни сами си създадоха две 100-процентови ситуации и само рефлексът на вратаря Владислав Стоянов и късметът запазиха вратата ни от повторно попадение.
В този приятелски мач бившият сътрудник на ЩАЗИ Бернд Щанге, който ръководи беларусите, надигра тактически и стратегически бившия капитан на обединена Германия, вдигнал пръв световната купа през 1990 г. месеци след рухването на Берлинската стена. Ако в Минск онази вечер имаше поне един доволен от нашата делегация, това сигурно е бил хер Лотар Матеус. Играчите му записаха най-позорната загуба под неговото кратко наставничество, но малко преди мача германската футболна легенда и президентът на БФС Боби Михайлов си стиснаха ръцете, за да закрепят спогодбата за нов договор. След подписването му германецът ще води нашите още две години. Пак тогава най-класните ни играчи Стилиян и Мартин Петрови официално обявиха, че няма да напускат националния след проваления квалификационен цикъл и ще продължават да носят екипа и в битките за световните финали в Бразилия 2016. Освен с отсъствието на двата си аса Матеус може да се оправдае и с липсата на контузения титулярен вратар Николай Михайлов. Но тъкмо заседелият се в сянката му резервен страж Владислав Стоянов единствен от нашите игра на ниво и спаси "лъвовете" да не си тръгнат далеч по-посрамени.
При завръщането на тима в София все пак възпитанието на германеца го накара да отправи закана за чистка в националния тим. Имало играчи, които не показали игра, достойна за националния отбор. Ако трябва да изпълни думите си, от състава в Минск трябва да останат само вратарят Стоянов и появилият се като резерва след почивката Станислав Манолев. Халф-бекът на холандския ПСВ Айндховен обаче най-вероятно ще бъде първият изгонен, след като разпространи пред медиите, че според него Стилиян и Мартин няма да се върнат в националния. Иначе така и не се разбра защо беше онзи типично нашенски спор кой да изведе бащина дружина в отсъствието на Стилиян. Като капак отгоре медийни експерти с "оранжеви" пристрастия, чули-недочули, пуснаха фишек, че лентата ще носи бившият играч на Литекс Ивелин Попов. Не че Благой Георгиев с натрупаните вече близо 50 мача защити с изявите си избора на Матеус да му даде лентата.
Дано само в споразумението за нов контракт на хер Лотар няма тайни клаузи за защита на мениджърски интереси, в каквито грехове справедливо или не бяха упреквани предшествениците му. Защото така и не се разбра с кои изяви на терена в Минск избраниците му защитиха правото си да носят националния екип. Дали обстоятелството, че прекалено много са се заиграли у нас и вече е време да бъдат продадени в чужбина, за което биха спомогнали и участия в националния тим, не са били определящи в избора му? Това важи с пълна сила и за натурализирания бразилец Маркиньос, за когото един бивш селекционер - Димитър Димитров-Херо, основателно попита дали с 30-годишен играч като "новия българин" ще подмладяваме отбора за следващите квалификации.
Истината не е видна само от нешенските управници на великата игра. Българският "Цар Футбол" отдавна е гол, но дори и подмладяването на тима не е лекарство за спасението му. Защото идващите отдолу са още по-трагични и това го признава дори селекционерът им Михаил Мадански: "Младежите ни са 42-ри в Европа от 53 страни и повече не бива да очакваме от тях." Е, батковците им са 50-и, но в света. И затова за следващия Мондиал бяха поставени едва в четвърта урна при жребия. После идват най-долните - пета и шеста. Нищо чудно, при подобни срамни изяви като в Минск онази вечер, да се смъкнем и там.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ