28 Март 2024четвъртък22:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Сцена на кръстопът" като театър на прозрението

Големите представления са акцент в ХV есенен театрален фестивал под тепетата

/ брой: 188

автор:Пенка Калинкова

visibility 2846

Близо 25 театрални прояви за 12 дни ще представи 15-ото издание на Есенния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив (10-21 септември). В рамката на двата блокбастъра, на двете мегапродукции, каквито са несъмнено "Кола Брьонон" по романа на Ромен Ролан и "Полет над кукувиче гнездо" по романа на Кен Киси, с които се открива и закрива фестът, са включени различни представления - и титулувани с награди, и съвсем-съвсем пресни, някои в момента се репетират, премиери на други излязоха в края на сезона. 
Трудно може да бъдат видени извън традиционната си сцена "Полет над кукувиче гнездо" и "Кола Брьонон". Те са инсценировки по романови текстове, с много персонажи и с много сюжетни линии. Читателят, просветеният културен човек, винаги иска да види произведението в неговата цялост, иска да изпита онова въздействие, което го е владяло, докогато е чел романа. Какво предизвикателство и отговорност е това за твореца (Александър Морфов или Владимир Люцканов), наел се да пренесе знаменит роман на театралната сцена. Освен всичко друго, спектаклите са с много участници на сцената и зад сцената, с нелека за адаптиране към нови условия сценография. И много скъпи за домакините и организаторите на фестивала, защото изискват допълнителен финансов ресурс и отлична организация за престоя на много актьори и сценични работници. Пловдивчани и гости на града ще бъдат първите, които след столичната публика ще видят тези нашумели спектакли и това дължим на селекционера и артдиректор на фестивала "Сцена на кръстопът" проф. Стефан Данаилов.

Сцена от новия вариант на "Вълшебна нощ" с участието на Пламен Пеев, Красимир Недев, Теодор Елмазов, Веселин Анчев и Рени Врангова


Между мегапродукциите задължително ще наредим и две представления по Шекспир - това е обралата три приза, три аскеера "Зимна приказка" на ТР "Сфумато" и на проф. Маргарита Младенова, впрочем, показана и в съседна Македония на фестивала "Охридско лято", и "Както ви харесва" на театър "Българска армия" и на проф. Красимир Спасов. Но това е и едно много любопитно представление на проф. Иван Добчев  в театър "София" - "Преди/след" от немския автор Роланд Шимелпфениг - близо 20 актьори участват в него. Малък градски театър "Зад канала", също постоянен участник във фестивала "Сцена на кръстопът", ще покаже съвсем новото си представление "Демонът от Скопие" от Горан Стефановски, работа на режисьора Дино Мустафич. А дългогодишната директорка на театъра, режисьорката Бина Харалампиева, се представя с "Рейс", спектакъл, който тя миналата есен по време на предишната "Сцена на кръстопът" репетираше в ДКТ "Васил Друмев" с Георги Кадурин и шуменски актьори. С това представление театърът и  обществеността отбелязват 70-годишнината на покойния Станислав Стратиев, един от най-ярките български драматурзи.
Мариус Куркински е любим участник във феста и този път ще видим последната комедия на Ст. Л. Костов, непоставяната досега "Държавните липи", продукция на Хасковския театър "Иван Димов". Хасковските медии с радост съобщават, че театърът участва и с второ представление - то фактически е копродукция с НТ "Иван Вазов" - пиесата е комедията "Любов, щастие и милиони" от Марсел Беркие-Мариние и е поставена от известния актьор Валентин Танев.
Любопитна е втората линия на феста - на младите режисьори, на театъра-експеримент, в някои случаи са първи работи или постановки след дебюта, които ще вървят на камерната сцена. Към тях можем да причислим "Ноктюрно" на Ирина Голева, "Първа любов" на Нина Боянова, някои от премиерните заглавия. Най-малко три са премиерни и още няколко - излезли в края на сезона, които също могат да се нарекат премиерни. Но за пловдивската публика всички заглавия ще бъдат премиерни. Дори познатият отпреди години спектакъл на Александър Морфов "Вълшебна нощ", защото предстои да видим най-новия му вариант.
Фестивалните зрители ще бъдат първата публика на новата работа на известния режисьор Явор Гърдев "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона. Премиерата на пиесата се е състояла миналата година в Ню Йорк. Младият Стайко Мурджев е в състава на Пловдивския театър от миналата есен, но за първи път ще видим негова работа в трупата на 11 септември - шедьовъра на Яворов "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" с Петя Силянова в ролята на Бистра, Димитър Димитров-Попович, и Симеон Алексиев-Витанов. В ролите на младите Данаил и Олга - Юлиян Балахуров и Мариана Йотова. Има и привнесен образ на френска прислужница, в чиято роля ще видим Елена Атанасова.
И още един млад режисьор - Крис Шарков, репетира в Пловдивския театър "Нора" или "Куклен дом" от Хенрик Ибсен. В този спектакъл ще дебютира част от новото попълнение на трупата. Нора ще бъде младата актриса Веселина Конакчийска от класа на проф. Атанас Атанасов, а той самият ще изпълни ролята на доктор Ранк. Млад режисьор е и Веселин Димов, чиято работа по пиесата на Саня Домазет "Фрида" ни предстои да видим на камерната сцена със Станка Калчева в ролята на известната мексиканска художничка Фрида Кало.
А една от най-любимите актриси от по-възрастното поколение в българския театър - Невена Мандаджиева, както и известният Владимир Пенев, са изпълнителите в "Кралицата майка" на Манлио Сантанели, режисьор Валентин Ганев. Новата версия на "Вълшебна нощ" на Александър Морфов и "Вълните" (по Вирджиния Улф) на Арлет Ричи са другите две представления в афиша на 15-ата "Сцена на кръстопът", както и "Тирамису" - работа на Росица Обрешкова и на студентите от класа на проф. Стефан Данаилов. Академичният областен украински театър "Магара" от Запорожие ще ни гостува със съвременната лирическа комедия "Идеалната двойка" от петербургския драматург Владимир Попов.
"Театърът на прозрението" е  слоганът/обединителното изречение на тазгодишната "Сцена на кръстопът". Като прозрението, което правят героите на Шекспир в "Зимна приказка" и творците, заели се с последния миракъл на гения, изразено от проф. Маргарита Младенова: "Има по света древни люлчини песни, които приспиват детето със страшни истории и така го подготвят за суровото му битие. "Зимна приказка" е за мен такава тъмна песен за възрастни - за човека, който се загубва и погубва живота си и близките си; за срока, който ни е даден преди клонът да се счупи и люлката да падне; за страстите човешки, които поболяват ума и за безчинствата на болния ум; за децата и какво им оставяме в наследство; за това как не съдбата, а ние сами превръщаме светлия ум в кошмар; за "човекът не ме радва" и за участта му като "история, разказана от луд"; за все неидващото покаяние; за чудото на прошката като единствена и последна възможност да се прекъсне спиралата на злото, човекът отново да се изправи и, нагазил в калта - да погледне към звездите. "Зимна приказка" - последният миракъл на гения, около който ние само можем да кръжим - уплашени и очаровани, да зърваме нещо през пролуките на оградата и да сънуваме какво сме видели там."
Ще видим коронни роли на любими актьори - Деян Донков и Иван Бърнев, на Невена Мандаджиева и на Станка Калчева, цяло съзвездие млади лица, познати от "Стъклен дом" и от други филми - в "Зимна приказка", в по три роли ще видим например Малин Кръстев, Леонид Йовчев, Рени Врангова, в "Преди/след" - Гергана Кофарджиева и Невена Калудова, и двете са играли на пловдивска сцена, макар и в различно време, в "Демонът от Скопие" - Илка Зафирова и Ирини Жамбонас, в "Ръкомахане от Спокан" - Иван Бърнев, Леонид Йовчев, Теодора Духовникова и Павлин Петрунов... Всъщност това е същият Павлин Димитров, който за ролята на Обичащия в "Първа любов" по ранен разказ на Бекет получи "Икар", а след това и "Аскеер" за изгряваща звезда.
От една страна, режисьори като Красимир Спасов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Александър Морфов, Явор Гърдев, Мариус Куркински, Бина Харалампиева, Владимир Люцканов, от друга - младите Стайко Мурджев, Крис Шарков, Веселин Димов, Нина Боянова, Ирина Голева... Среща на майсторите и на младите.
Драматургичните избори показват завидно разнообразие в театралната картина на България: Шекспир, Ибсен, Ромен Ролан, нашите Яворов и Ст. Л. Костов, Станислав Стратиев - те са класиците. И много съвременна нова драматургия - на ирландеца Мартин Макдона, македонеца Горан Стефановски и сръбската авторка Саня Домазет, немския драматург Роланд Шимелпфениг, полякинята Йоанна Овшанко, руския автор Владимир Попов, италианеца Манлио Сантанели, френска комедия и т.н. Жанровото разнообразие също е очевидно, комедията не е забравена, ще я видим в различни разновидности, но като че ли преобладава черната комедия.
От съпътстващата програма си струва да отбележим театралния джем сешън на театроведката Елица Матеева "Сега - Ал(ь)бум" по текстове на руския драматург Евгений Гришковец. Тя е авторка на колажа, режисьорка и изпълнителка. Партнира й Добромир Мързов, водещ на предаването за фънк музика в Радио Варна "45 оборота в минута". Много любопитна работа.
До началото на театралната есен в Пловдив остава по-малко от месец.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ