28 Март 2024четвъртък20:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната на рейтингите

И Първанов уж беше неизбираем, пък вече два мандата е успешен президент

/ брой: 189

автор:Боряна Костова

visibility 205

Социологията е наука за структурата на обществото и законите на неговото развитие. А социолозите изследват и изучават общественото мнение. Така е на теория. Но към това се придържа и практиката в нормалните държави.
България обаче не е нормална държава. Тук всичко е наопаки. Не правят изключение и социолозите ни. Мнозина от тях отдавна са загърбили честта на професията и са я превърнали  във високодоходен бизнес, като угаждат на политиците. Според сполучливото обобщение на един блогър, "у нас социологията е точна наука - за колкото си платиш, за толкова и ще ти прогнозират".
Как иначе се получава така, че напълно игнорирана от социолозите партия става четвърта парламентарна сила, както се случи с "Атака" през 2005 г. Или как друга партия, месеци наред лансирана като много успешна, не успява да прехвърли и 4-процентовия изборен праг, както стана с НДСВ през 2009-а?
Сега сме на прага на нови избори. Много важни президентски и още по-важни - местни. Златно време за социолозите! Които обаче са се вторачили най-вече в кандидатите за държавен глава. Може би защото постът е по-престижен или просто тарифата за тоя тип анкети е по висока. Повече от половин година ту една, ту друга агенция вади експресни проучвания за настроенията на електората. А те

се люлеят като махалото на Фуко

Ето, Галъп" огласи януарско изследване, което беляза силен отлив от ГЕРБ - одобрението към тях се е сринало до 27,3%. Коалиция за България е на крачка - с 9% по-малко. И при евентуални избори освен тях в НС влиза само ДПС. "Атака", Синята коалиция и РЗС гледат парламента "през крив макарон". Ама дали ще е тъй? "От последните парламентарни избори имаме трайна тенденция за преобладаващи отговори, че България върви по-зле", обявява Първан Симеонов по БНТ. Три месеца по-късно "Галъп" засича нов спад за ГЕРБ (26%) и скок в одобрението за БСП - от 18 на 21%. И ни в клин, ни в ръкав агенцията вади тезата, че в обществото имало силни симпатии към Меглена Кунева, чиято кандидатура за президент още не беше издигната. Изникнала буквално от нищото, след доста голямо затишие в политическата си кариера, Кунева като по някакво чудо се сдоби с 38% доверие. Защото нали не си мислите, че като никому неизвестен помощник на еврокомисаря по транспорта тя е генерирала популярност! Обаче според "Галъп" Кунева дори се изравнява с любимеца на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Как стават тия работи, само "Галъп" си знае. Не мисля да е случайно, че малко по-късно и Слави Трифонов, барабар с построената си редколегия, обяви Кунева за най-достойния бъдещ президент - честен, работохолик, отговорен и отгоре на всичко... надпартиен(?) А едва ли на екипа не му е било известно, че тя последователно е работила за БКП, за СДС и за НДСВ. И винаги най-вече за себе си. Емоционалните залитания на Слави не са от вчера, спомнете си само как възпяваше още недошлия на власт Бойко Борисов, който щял "да дойде и да изхвърли боклука". После бързо-бързо се разочарова от "боклукчията" и сега пак се гневи в нова песен - "Няма такава държава". Може само да се гадае колко дълго ще трае възторгът и от новата му любимка. Но ако за човек като Слави това е простено, то знайно е, че

в "Галъп" не работят шоумени

Там просто си играят играта, която в този момент се нарича "Кунева". Това е причината априори да обявят Калфин за губеща фигура. Уж такива били настроенията на избирателите.
Ами ако наистина са такива, защо расте одобрението към Коалиция за България, която го е издигнала? Знам какво ще кажат: партиите са едно, личностите - друго. Макар че досега избирателите у нас са гласували все партийно. Само Бойко Борисов е някакво странно изключение. Може партията му да загива, може рейтингът му да се срива, обаче стане ли дума за избор, той все е първенец. Тази негова неуязвимост е уникална. И все пак стават чудеса. Някои социолози още през пролетта съобщиха, че той започва да губи одобрение. Според "Галъп" само 39% го подкрепят, според "Медиана" това са 42%, а според "Алфа Рисърч" - 40%. Само НЦИОМ традиционно надува цифрата до 56,3 на сто. То не може и да бъде иначе. За разлика от другите агенции НЦИОМ се води към парламента, той й плаща заплатите и той "поръчва музиката".


В началото на юни "Галъп" даже си позволи да  каже, че доверието към Борисов е паднало до 38%, а недоверието се е качило на 44%. Още по-жестоко смъква одобрението към него агенция "Алфа Рисърч", според която то е само 35%. И малко след тези убийствени оценки социолози обявиха, че ако Борисов се кандидатира за президент, със сигурност ще спечели и може би още на първия тур. Друг такъв парадокс едва ли някъде има!
През февруари, когато Цветан Цветанов още беше най-сигурната кандидатура на ГЕРБ за президент, социолозите Кольо Колев ("Медиана") и Юлий Павлов (Център за анализи и маркетинг) така страстно си оспорваха резултатите от проучванията, че се уловиха на бас. Колев твърдеше, че Цветанов ще загуби от кандидата на БСП (който и да е той), а Павлов - точно обратното. Цветанов отдавна не е актуална фигура, но изненадващо в анкетите за президентските избори влезе Кристалина Георгиева. Българската социология вкупом й поднесе палмата на първенството. Макар и с различна подкрепа - НЦИОМ със 71,3%, "Медиана" - 58%, "Галъп" - 60%. И тук има една същестена подробност. Кристалина може да е много успешен еврокомисар, но по конституция няма право да участва в надпреварата за "Дондуков" 2, тъй като не отговаря на изискванията на закона. Тогава защо беше вкарана в играта? Дали за да се прави пиар на ГЕРБ, които я пратиха в Брюксел? Или се очаква първосигнална асоциация у избирателите с предишната ни еврокомисарка Меглена Кунева?
В края на юли отпадна една голяма въпросителна за социолозите - Коалиция за България офциално издигна кандидатурата на Ивайло Калфин за президент. И още на 4 август "Галъп" обяви, че

мачът Калфин - Кунева

бил с предизвестен резултат и щял да завърши с 16%:31%. Между Кунева и Плевнелиев - с 27%:29%, а между Плевнелиев и Калфин - с 35%:17%. По-голяма манипулация от тая, здраве му кажи! Защото въобще не е сигурно кой състезател ще извади ГЕРБ, а както се говори под сурдинка, той нямало да е член на кабинета и щял да е безпартиен. Понеже оня дърдорко Росен "Софиянски" бил доста уязвим. Върху бюрото на премиера Борисов няма как всеки ден да не се сипят публично необявявани прогнози, които, по всичко личи, много-много не му се харесват. Това ще да е причината тия дни Бойко да "разиграе" публично баснята за лисицата и киселото грозде, с твърдението, че президентският пост не бил толкова важен за ГЕРБ. А след седмица по татовски се пошегува, че хората като не давали нито той, нито Плевнелиев да се кандидатират, понеже били много ценни за правителството, ами "да вземем президентския пост да го закрием". Преди това, явно огорчен от социолозите, каза, че си имал своя си социология. Макар обяснението да беше изключително цинично: "Подслушването е гаранция, че има демокрация, няма недосегаеми... При нас демокрацията цъфти. Аз си имам социология. При откриването на залата оня ден от 12 хиляди 10 хиляди са си купили билети. Хората ме поздравяват по улиците. Това е моята социология".
Борисов обаче е достатъчно хитър и не би направил такова изявление, ако очакваше съкрушителна победа.
Колкото до Ивайло Калфин, засега това е загадка с много неизвестни. Само за няколко дни хората не биха могли да преценят какви качества или слабости има, кое от тях надделява и какви ще са плюсовете и минусите от евентуалния му избор за президент на България. Всички знаем, че август е мъртъв месец за политиката. Както и че най-силните си удари кандидатите правят последните 40 дни преди изборите, тъй като тогава обществото е като попивателна и общественото мнение се оформя окончателно. Така че кампанията на Калфин тепърва започва. Макар да е добре познат с финеса и премерените си действия като външен министър и като евродепутат, той има да каже и да покаже още доста неща, с които да привлече интереса на избирателите. А уклончивите отговори в ранните анкети вероятно са били дадени от участниците просто машинално. Основателни съмнения буди и огромното разминаване между последните данни на "Медиана" и Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов. Според Павлов ГЕРБ е единствената политическа сила, която качва рейтинг. Той твърди, че ако парламентарните избори са сега (август 2011), хората на Борисов ще получат 30,8% одобрение, а БСП 16,8%. "Медиана" пък посочва, че БСП почти застига ГЕРБ и между двете партии има само 5% разлика. А като контра излязоха нови изследвания, които уж свиват шансовете на Калфин до 7 на сто. 
Обществото е в пълен шаш! А дали това не е целта на социолозите - да "извадят" по-лесно предварително набелязаната рибка от размътената до крайност вода. Впрочем за изминалите 22 години демокрация точно заради такива игрички новата българска социология претърпя

доста провали и комични ситуации

Често се случваше агенциите да си правят сметката "без кръчмар" и като хитрата сврака "да хлътват с двата крака". Бегло споменах за издънката с "Атака", която бе създадена през април 2005 г. и почти до парламентарните избори на 21 юни остана незабелязана от социолозите, които я смятаха за аутсайдер. Едва 4 дни преди вота агенция "Аффис" на Юри Асланов съобщи, че Волен Сидеров може да се окаже трета политическа сила. За "Атака" тогава гласуваха 296 848 (8,2%) избиратели, тя се нареди веднага след Коалиция за България, НДСВ и ДПС и получи 21 депутатски места. Големи разминавания между прогнозни и действителни резултати имаше и на парламентарните, и на евроизборите през 2009 г. При допустими отклонения до 3% имаше разлики от порядъка на 10-12 на сто. Най-престижните агенции твърдяха, че "Лидер" и НДСВ със сигурност влизат в парламента, обаче и двете получиха малко над 3 процента. А маститият "Галъп" се излъга като предварително отписа "Атака" и РЗС.
Истинско фиаско социолозите ни претърпяха на президентските избори през 2001 г. Всички твърдяха, че Георги Първанов е неизбираем и се очакваше решителната битка да е между Петър Стоянов и Богомил Бонев, с превес на последния. Но още на първия тур Първанов ги изненада като събра 1 032 665 гласа (36,39%), при 991 680 (34,95%) за Стоянов и 546 801 (19,2%) за ген. Бонев. На втория тур Георги Първанов буквално помете опонента си, като получи 2 043 443 гласа (54,13%). И вече два последователни мандата е успешен президент на България. Приказките на Волен Сидеров, че Първанов успял, защото зад него под строй гласували българските турци, са пълна глупотевина. Защото имащите право на глас етнически турци у нас не са 1 млн. души, както се предполага от Сидеровата сметка.
Така че въпреки чисто пропагандните игри на социолозите ни и старанията им всячески да омаловажат кандидатурата на Ивайло Калфин, политическата му съдба не е в ръцете на нито една агенция. Държи я само и единствено Избирателят. Който много е възможно и през октомври да ни поднесе поредната си голяма изненада...
 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ