Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Спорт

Пионери сме в баскета "3 на 3"

Спортът може да стане олимпийски още в Рио де Жанейро 2016

Мариан Владимиров

18. Август 2011 , брой: 189   452   0
Снимка
Тина Димитрова, Коста Илиев и Елеонора Рангелова (от ляво на дясно) разясняват ползите от развиването на баскетбола "3 по 3" и участието на България в І световно първенство в Римини
Снимка Владимир Пагелски

България ще бъде между пионерите участници в първото световно първенство по баскетбол "3 на 3" за юноши, което ще се проведе от 9 до 11 септември в италианския град Римини. Страната ни ще бъде представена от Павлин Иванов, Димитър Димитров, Тенчо Тенчев и Алекс Симеонов с треньор Тина Димитрова. Поканата за участие е дошла, след като нашите спечелиха първото място в Дивизия Б при юношите във Варна неотдавна и със съдействието на отговорника за "3х3" в Международната федерация по баскетбол (ФИБА)  Коста Илиев.
Разновидността "3 на 3" е по-популярна като стрийтбаскетбол и набира неимоверно бързо поддръжници. Мотото на проекта на ФИБА е "от улицата до олимпийските игри", защото включването на дисциплината в игрите в Бразилия през 2016 година може да стане реалност. "Миналата година дисциплината бе част от т младежки олимпийски игри в Сингапур и това се оказа може би най-атрактивният спорт там. Има сериозни индикации от МОК, че това може да стане олимпийски спорт още в Рио де Жанейро през 2016 г.", разкри Коста Илиев.
Българската федерация по баскетбол подкрепя напълно новата инициатива на ФИБА - 3х3 и има интерес да я развива, добави генералният секретар на централата Елеонора Рангелова.
ФИБА предвижда да организира турнири в цял свят от различно ниво по подобие на тениса с 5  основни състезания в Рио де Жанейро, Ню Йорк, Барселона, Куала Лумпур и Мелбърн, като и евентуално в Маями. "В момента провеждаме семинари по целия свят и интересът на хората е огромен. Мога да кажа, че от НБА също има интерес във включването в проекта 3 на 3. На семинара в САЩ през юни възникна въпросът за застраховките на баскетболистите, за да се уточни какво би станало, ако играчи от НБА искат да участват на олимпиада в тази дисциплина. В държави като Германия, които имат добър баскетбол, но трудно биха попаднали на олимпиада, въпреки наличието на звезди като Дирк Новицки, също проявяват интерес за участие на игрите като част от отбор "3 на 3". Интересът за участие на световното пък надмина очаквания ни. Провеждането на един такъв турнир по баскетбол 3 на 3 не струва чак толкова скъпо. Вече имаме предложения от 3 страни за домакинство на следващото Световно първенство", разясни още Коста Илиев.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"