20 Април 2024събота07:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Звезди в косите, сълзи в очите

/ брой: 190

автор:Ева Костова

visibility 96

Със звезди в косите и сълзи в очите посрещнаха вчерашния си празник 700 миньори от ГОРУБСО - Мадан. Втори месец работниците са оставени без трудови възнаграждения. И настояват за спешна намеса на правителството и за личен ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, иначе отново излизат на протести.
За да си потърсят парите, хората имат два начина - да стачкуват, ако фирмата все още работи, или да отидат на съд, което е сложна, дълга, трудна и без ясен изход процедура. Вчера един ръководител от бранша на миньорите ги посъветва да потърсят правата си в съда. Но преди всичко има работодател, който носи отговорност и от който те трябва да си потърсят правата, допълни ръководителят. Според него има обективни и субективни причини за състоянието в някои фирми, трябва да се изяснят какви са причините - дали е от недобросъвестно отношение от страна на работодателя, дали от някакви други причини, свързани с конюнктурата на пазарите, на световните борси. Трябва първо да се направи анализ на ситуацията и тогава да се вземат необходимите решения.   
"Положението на ситуацията" обаче никак не е розово и не става дума само за миньорите. Информацията сега се събира едва ли не по въздушно-капков път. И никой не дава точни цифри за неразплатените общо в страната заплати - веднъж цифрата бе 120 милиарда лева, друг път - 240, вече сигурно е много по-внушителна заради многото фалити. Всеки смята различно, казват експерти. Преди време имаше предложение националната статистика да води отчет кой не е платил и защо. Не можело това да стане, защото било фирмена тайна. Срещу тази идея ревнаха кански и работодателите - не е работа на статистиката да се рови в дейността на дружествата. Това вече е прекалено, смятат синдикалисти, работодателите вечно предупреждават, че ще фалират, а диплят милиони по банките... В същото време товарят наетите, които често водят на 4-часов работен ден, не плащат извънреден труд и т.н. Съдът движи бавно трудовите спорове, хората не знаят датата на фалита на дадено предприятие, пропускат срокове да подават лично документи до фонда за гарантиране вземания при уволнение. Достъпът до самия фонд, който вече е по сметка на НОИ, е силно затруднен от законодателя, категорични са експерти. Така например нито един работник от "Кремиковци" не е взел нито стотинка заради несъстоятелност на комбината. Затова пък купувачите за месец-два си броиха печалба от 12 млн. лева.
Покровител на миньорите е Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна църква почете вчера. Светецът е смятан за покровител на българския народ и застъпник пред Бога. Може би след като друг не може, дано молбите до него да помогнат на миньорите...

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ