29 Март 2024петък15:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СП. "ЕПИЗОД" ГОСТУВА НА ДУМА

За идеите, личностите и мечтите

Младежите в БСП се обърнаха към корените на лявата кауза в България и се убедиха, че днес тя е по-нужна отвсякога

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 56

За хората на лявата мисъл, левите интелектуалци, левите писатели, левите поети и левите мечтатели. За онези, които 120 години поддържат жив огъня на социалистическата идея в България и я правят винаги съвременна и устремена към бъдещето. За личностите, сътворили историята на нашата партия - силни, смели, мислители, интелигенти, политици и студенти. За всички тях и за всички след тях е специалното извънредно издание на сп. "Епизод", публикувано по случай 120-годишнината на Българската социалистическа партия.
Младите автори на списанието са се опитали да надникнат в годините назад не през страниците на историята, а през живота на отделните личности и символи на лявото. Целта е чрез корените си да погледнем в бъдещето и да убедим и останалите, че няма как да мислим занапред, ако не познаваме миналото.
Няма друга съвременна партия като БСП с такъв силен заряд, убедени са авторите на "Епизод". На страниците на списанието те разказват за първите, за онези, поставили началото и запалили искрата - Благоев, Габровски, Дабев, Бозвелиев, Казанджиев...Категорични са, че и днес можем да ги наречем "съвременници на бъдещето". Неколцината, които преди 120 години пожелаха с умовете и сърцата си България да е свободна от мизерия, експлоатация и невежество. Тази ценност осмисли много животи и вдъхнови борбата за поколения български социалдемократи, комунисти и социалисти. 
Младежите припомнят и първия текст от поредицата "Мили хора" на Стефан Продев, публикуван на 2 април 1990 г., малко преди  "Работническо дело" да стане в. "Дума", във времето, когато да си социалист е смъртен грях, а саморазправата с членовете на партията е не само на думи, но и физическа.
Разговорът 3 в 1 в извънредния брой на "Епизод" е с трима другари от различни възрасти. Нора Ананиева, Антон Кутев и Боян Балев разсъждават за лявото, за труда и капитала, за политиката и за всичко извън нея...
"Само младостта има силата и куража да ни изведе пред времето!" е посланието от последната страница на "Епизод", което Велислава Дърева посвещава на младежите в БСП.

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ИСТОРИЯТА

120 години младите са леви

Теофан Германов

Съвсем млади са били делегатите и гостите от социалистическите дружинки в страната, събрали се преди 120 години на Бузлуджа. Тяхната средна възраст е 28 години. А Димитър Благоев наистина е "дядото" в групата - месец и половина преди учредителния конгрес става на 35. Младите с присъщия си борбен дух и дръзки мечти са и най-активните в социалистическото и синдикалното движение през първите му години.
Преди преврата на 9 юни 1923 г. Българският комунистически младежки съюз има завидна членска маса - над 20 000 младежи - цифра, на която много от днешните организации биха завидели.
След кървавия 9 юни левият младежки съюз е забранен, членовете му са преследвани и репресирани, някои от тях са убити дори без да бъдат осъдени.
В дългия период на нелегалност, преследвания и властови натиск срещу левицата у нас, продължил под различни форми чак до 1944 г., младите стават авангард на борбите за социална справедливост. Те са на предната линия на легални и нелегални дейности на партията, участват в Юнското и Септемврийското антифашистко въстание, във възстановяването на силите и влиянието на левицата след периода на белия терор. Години по-късно са и авангард на партизанското движение.
Младежкият съюз престава да съществува като организация през 1938 г., когато се влива в Работническия младежки съюз - легалната младежка организация. Абревиатурата РМС и понятието "ремсист" са добре известни и днес и носят една романтичност, която нито времето, нито пропагандата биха могли да заличат. Имената на младежки лидери като Лиляна Димитрова, Йорданка Чанкова, Свилен Русев, Адалберт Антонов - Малчика, Александър Димитров остават сред историческите символи на българския принос в борбата с фашизма в Европа.
По-късно в годините на държавния социализъм Димитровският комсомол става не просто основната младежка организация в страната, а и своебразно министерство на младежта, доколкото му е вменено да решава основни проблеми на младите хора. В периода до 1989 г. Комсомолът играе ролята на "гара разпределителна" за младите хора, които поемат по пътя на политическата дейност. Извън чисто политическия живот забележима е и ролята на комсомолската интелигенция.
През 60-те години на работа в младежките структури са привлечени поети, писатели, журналисти, художници. Сред това младо поколение изпъкват личности като историка и писател Точно Жечев, поетите Владимир Башев, Андрей Германов и Любомир Левчев...
През 1994 г. е дадено началото на идеята за нова младежка структура на БСП - БСМ, но през двете десетилетия на промени така и не бе постигната целта - единна, влиятелна младежка организация вляво, която да бъде незаобиколим фактор сред другите граждански и политически организации. На фона на представата за скучната и застаряваща БСП този въпрос спешно трябваше да бъде решен. И така - през 2009 г. бе създадено Младежкото обединение в БСП, което бързо се утвърди като влиятелна структура с огромен потенциал да бъдещето. През лятото на 2010 г. МО в БСП получи наградата на името на Николай Добрев - достойния политик и държавник, който също започва политическата си дейност като младежки ръководител.

Силата на малките звезди

"Предай звезда нататък" е новата кампания на Младежкото обединение на БСП, която стартира от Бузлуджа. Идеята е символично да бъде показана връзката между историята и ценностите на партията с бъдещето.
Символ на кампанията е звездата - знак, обединявал поколения в стремежа им към социална справедливост, мир, равенство, свобода, бъдеще. Ние не страдаме от комплекси от миналото си, заявяват категорично младите социалисти.
"Предай звезда нататък" търси смисъла на звездата днес. И го намира в силата на многото, обединени малки звезди. Светлината на всяка от тях е важна за успеха на лявата идея в бъдеще. Малка звезда е всяка личност, идея, усилие, битка.
Затова и младите хора, носители на звездата, са тези, които могат да запалят и други млади за лявата идея и да "предадат нататък".
    Младите в България днес бягат от политиката и не виждат мястото й в своя живот. Това е и смисълът на кампанията на МО на БСП. Да изработят нов ляв проект и да спечелят своите връстници за него.

ПОРАСНАЛИТЕ МЛАДЕЖИ

За да запалиш, трябва да гориш

Трима от "младежите старша възраст", пораснали, но пълни с младежки ентусиазъм и до днес, разказват своите спомени за прохождането на техните младежки структури. Атанас Костадинов, Мадлен Стоянова и Кирил Добрев отправят и своите съвети към новите млади.
"Направихме го! Гърнето е счупено!", казва Наско Костадинов, председател на Националния организационен комитет за учредяването на МО. Той се връща назад във времето и описва партията тогава като "затворено гърне", запечатано със здрава повеля: "Бъдещето е на младите, но настоящето - никога!".
Дълги години, разказва Наско, онова поколение се луташе между два свята и няколко въпроса за бъдещето на лявото и за идеите на социализма. Някои не издържаха, други тихо се отказаха, трети ни напуснаха с гръм и трясък...
Но гърнето днес наистина е счупено, обръща се към наследниците си Наско. Ние сме на моста и искам да продължим напред, завършва той. И добавя: "Зедно!"
Лявата младеж трябва да стане по-енергична и да даде смисъл на организираното движение в полза на цялото общество, е призивът на Мадлен Стоянова, която е част от създадената през 2001 г. Федерация на младите социалисти. Тя е убедена, че Младежкото обединение на БСП има уникален шанс да стане носител на новаторството и иновациите. Надявам се, продължава Мадлен, присъщото за младостта чувство за справедливост да обедини младите социалисти и насочи усилията им в промяна на нагласите на обществото.
За да запалиш, трябва да гориш, е посланието на Кирил Добрев, автор на младежкия проект RED и моторът на националните младежки среди Епизод 1 и Епизод 2. Знам, че всеки един от вас е личност и може да се оправи сам в живота, но ако искате да постигнете нещо наистина голямо, трябва да бъдете отбор, обръща се Киро към младежите днес. И им завещава: "Трябва да останете заедно. Дръжте се като един. Ако днес успяват двама, трима от вас, подкрепяйте ги!".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ