25 Април 2024четвъртък16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петя Кочкова:

Георгиев превърна Ботевград в бащиния

Изпитах на гърба си какво е да се опълчиш срещу "династията" на кмета, казва кандидатът за градоначалник на БСП

/ брой: 200

visibility 5458

Ели Николова 


Петя Кочкова е кандидат за кмет на община Ботевград. В момента е общински съветник. 10 години е директор на най-голямото основно училище в Ботевград "Никола Йонков Вапцаров". Отличавана е за професионализма си и от Министерството на образованието, младежта и науката и от Регионалния инспекторат по образование в София област. На 8 април тази година Петя Кочкова е уволнена. В момента обжалва отстраняването си, убедена, че става дума за предизборна чистка от страна на ГЕРБ. 


Цитати:

"Сегашното управление стопира българския бизнес"
"Изтърпях опитите за сплашване и не се страхувам да се боря със статуквото"


- Г-жо Кочкова, влизате в битка за Ботевград срещу опонент, който е два мандата в кметския стол. Какво ви мотивира?
- Очевидното - Ботевград има нужда от промяна. Общината е с голям потенциал, а настоящото управление стопира развитието й. Днешните властващи от ГЕРБ, не само в Ботевград, а и в цялата страна, показаха какво могат - да жонглират успешно с думите "промяна" и "статукво". Наслушахме се как те са носители на желаната промяна. А всъщност какво става в нашата община? ГЕРБ са твърдо на страната на осемгодишното статукво, от което общината не спира да губи. Не се страхувам да се боря с тази тенденция. Имах "щастието" да усетя на гърба си какво се случва, когато противоречиш на установения от кмета ред. Изпитах натиска, изтърпях опитите за сплашване, разбрах какво е да си жертва на политическа чистка и очерняне, характерни за тази власт. Не се уплаших тогава. Няма да се уплаша и сега.
- Каква е ситуацията в Ботевград в момента?
- Няма да се примиря, че градът, който носи името на Ботев, днес се управлява като феодално имение на един кмет и неговото бизнес обкръжение. Няма да сгрешите, ако дадете на Ботевград определението "бащинията на кмета". Това трябва да се промени - Ботевград е на неговите граждани. Сегашният кмет Георги Георгиев е символ на някои от най-уродливите явления в българската политика - ситуацията е като тази, която Алеко Константинов е описал в "Бай Ганьо прави избори". Единствената разлика е, че днес главните действащи лица не са Бай Ганьо, Гочоолу и Дочоолу. Не приемам и политическото хамелеонство на кмета и екипа му - вчера беше с БСП, после с НДСВ, а сега, разбира се, с ГЕРБ. Много се радвам, че БСП се освобождава от хора, които така лесно се пребоядисват. Да им е честит на ГЕРБ кметът, но нека имат предвид, че с такива хора истинска политика не се прави. Политика не се прави и с арогантност. Та този човек и обкръжението му си позволяват да ругаят и обиждат дори в залата на общинския съвет! И още нещо - Георги Георгиев си създава династия. От едно друго време е традицията бащата да е кмет, синът - депутат, а цялата рода - на служба. Абсурдно е в XXI век да се управлява с репресия, с всяване на страх, с натиск над различно мислещите.
- Няколко месеца по-късно как оценявате уволнението си като директор на училище "Никола Вапцаров"?
- Потвърждение на това, което казах - показно какво се случва с тези, които се обявяват открито срещу статуквото. Моето "престъпление" бе, че като директор поисках от кмета обяснение защо не връща на училището неизразходения финансов резерв. Че като общински съветник не си смених партийните възгледи, че не си замълчах, когато ме притискаха да го направя. Е, за каузата ми откриха и друго "прегрешение" - в паралелки за 24 деца са учили 25. Първо - имаше резолюция на регионалния инспекторат, с която това беше позволено. Второ - дай Боже, всекиму такива "прегрешения" - да осигуриш на повече български деца възможност да ходят на училище.
- Чувствате ли се готова да поемете управлението на Ботевград?
- Има една стара приказка, че гръбнакът на едно село са кметът, даскалът и попът. За сегашния кмет достатъчно говорихме, явно е време даскалът да вземе нещата в свои ръце. Чувствам се подготвена заради опита си като общински съветник и като ръководител на едно от водещите училища в региона. Познавам проблемите на общината и в същото време съм човек на духа и знанието, който може да води открит и ефективен диалог. Усещам и обществената подкрепа за промяна на стила на управление. Мисля, че е редно жена да се заеме с града ни - не защото е модерно жени да влизат в политиката, а защото жената поначало е добър и грижовен стопанин, който умее да изслушва, да намира рационално решение във всяка една ситуация. Една жена най-добре може да съчетае ангажименти и отговорности, давайки всичко от себе си.
- Кандидат сте и за общински съветник...
- За мен работата ВЪВ и ЗА общината е личен дълг. Екипът от листата сме професионалисти, които отиваме на изборите с ясна програма и цели. Ако се случи, че загубя в кметската надпревара, ще отстоявам тези цели като съветник от опозицията. Макар да не вярвам, че ще загубим - усещам настроението на хората, всеки ден срещам тяхната подкрепа. Крайно време е Общинският съвет да влезе в ефективен диалог с кмета - такъв диалог досега няма. Амбицията ми е със съветниците в Общинския съвет да се приемаме като колеги и партньори, да се съгласим по най-важните проблеми на общината и да работим заедно по тях.
- Кои са те, откъде трябва да започне работата на кмета на Ботевград?
- Хората в цялата страна са притиснати от ниските си доходи, от безработицата. Сегашното управление на практика стопира българския бизнес. Но като кмет ще използвам всяка възможност, за да стимулирам местните предприемачи, тъй като те са хората, които дават хляб и работа на гражданите. Важно е да има равнопоставеност по отношение на местните фирми, когато се разработват стратегически обекти. И, разбира се, да се хвърлят много усилия в търсене на инвеститори и в печелене на средства по проекти. Като човек, професионално свързан с образованието, за мен темата е болезнена. Магистралите са важни, рязането на ленти е атрактивно, но ако не осъзнаем, че има крещяща нужда от инвестиции в образованието и духовността на младите хора, трудно ще понесем след години факта, че сме станали дестинация за евтин алкохолен туризъм и нация от обслужващ персонал. Ето защо искам от малката "камбанария" на Ботевград да помогна обществото ни да разбере, че образованието трябва да бъде водещ приоритет на всички управляващи. Затова ще подкрепяме развитието на Международното висше бизнес училище в Ботевград. Разработвам и конкретни мерки за младите и децата - реализация на проекти за предприемачество за млади хора, откриване на Младежки информационен център, възстановяване дейността на общинския детски комплекс, разширяване на спортната база. След толкова години работа в сферата на образованието се убедих, че когато децата са оставени да бездействат, когато времето им не е подходящо уплътнено, това само насърчава агресията сред тях, подтиква ги към "забранени" неща. Спортът е един от най-ефективните начини да се борим с тези проблеми. Затова една от първите задачи е изграждането на велоалеи между с. Врачеш и Ботевград и между с. Трудовец и Ботевград. Това е полезна и не скъпа инвестиция. Желанието ми да пазим общината чиста не е предизборно изречение. Екопътеките, поддържането на парковете и градинките в общината, създаването на нови са задачи, които поемам да свърша. Държа още на реда и сигурността. В страната, а и в общината, расте битовата престъпност. Неусетно се върнахме във времето, в което се заключваме нощем, в което не смеем вечер да излезем на улицата. 
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 356

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 282

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ