28 Март 2024четвъртък13:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За най-новата реколта лозанки и душманите

/ брой: 200

автор:Лозан Такев

visibility 1560

Сигурно още не сте прочели "Лозанки 3, а вече е готова и излязла от печат най-новата реколта - "Лозанки 4"... Много, бе!? Много на душманите, е казал народът. То по принцип лозанките са най-вече насочени срещу душманите на напредъка и по време на демокрация. Защото, изглежда, в демократично време душманлъкът вирее повече дори и от времето на социализма. Ама нейсе.
Остра сатирична полемика със събитията около нас е в дневния ред и на поредното издание с лозанки. Актуално, злободневно, тет а тет с нещата от живота - това са, този път около двеста, натъпканите в джобния формат на библиотека "Софийски бюлетин", дело на издателска къща "Александрова дизайн" - популярни вече като авторски лозанки във вид на коментари,миниатюри, афоризми, епиграми, дори стихотворения.
И си позволявам отново сам да ги представя, защото продължавам да твърдя, че в тях съм нещо като съавтор с времето, в което живеем. Те не са моя художествена измислица. Книжката е дело на живота и живеещите в него политици, бизнесмени, лидери и псевдодемократи, обикновени и незаслужаващи чак такова битие наши сънародници. И почти нищо не е съчинено ей така, без повод и самоцелно. Лозанките са повече остра и точна, и навременна наблюдателност и реакция на ставащото всеки ден. За три години излязоха вече четири книжки, а петата напира в ръкописа, преди да се напъха в книжното тяло. Разбира се, първото им четене се е състояло на страниците на ДУМА, във вестниците "Ретро", "Минаха години", като идеи за карикатури на "Малкия Иванчо" във в. "24 часа", в градското издание "Софийски бюлетин".
И още едно авторско своеволие съм си позволил този път в изданието. Позовал съм се на имена, които най-много са съдействали да се появи новата книжка, без това да се приема като реклама и конфликт на интереси. Класацията водят управляващите този път, не само тройната коалиция, тук са бизнесмени, депутати, премиерът, президентът, кметове, политици, които вече над двайсет години като дългосвиреща плоча искат да са "Гласът на България"... И го постигат. Вижте сутрешните блокове на телевизионните екрани. На последната страница съм цитирал поименно някои от тях - за по-голяма документалност и достоверност, защото те са вдъхновители и герои на лозанките...
Премиерното представление на "Лозанки 3", състояло се през пролетта в Руския културно-информационен център като намигване към тридесетия ми рожден ден през 1976 г. в Москва и скромния юбилей 35 години след него с участието на артисти, поети, певци, композитори, политици и приятели е отразено по своеобразен начин в последната печатна кола на "Лозанки 4". Документално са представени и поздравленията на проф. Захари Захариев, Станка Шопова, Сергей Станишев, дружеските шаржове на Дмитрий Шаланков от РКИЦ, на Чавдар Савов и Емил Бехар, Румен Николов от БНТ, пожеланията на Ирина Сотирова от ВРК "Мургаш-Кремиковци".
Останалото сами ще прочетете. И ако ви хареса и допадне, очаквайте "Лозанки 5", които вече напират и пърхат около нас. Живеем в избори до дупка!
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ