28 Март 2024четвъртък22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поне 350 лева излиза пазарът за 15 септември

Все повече родители купуват пособия, учебни помагала и дрехи онлайн

/ брой: 207

автор:Деси Велева

visibility 1377

След няколко дни над 60 000 българчета за първи път ще прекрачат училищния праг. По стъпките им за втори, трети, пети, десети или дванадесети път ще тръгнат още 600 000 ученици. Сега е и последният момент за допълване на покупките, необходими на малки и големи за предстоящата учебна година. Около 300-350 лева трябва да отделят родителите, за да са сигурни, че децата им ще имат всички консумативи за нормалния учебен процес. Основната част от парите ще отидат за специалната премяна за 15 септември, за обувки, маратонки и спортни облекла. Самите учебни материали излизат към 100-150 лева, показа проверка на ДУМА.
Докато доскоро традиционният пазар за пособията бяха книжарниците и книжните борси, през годините все повече родители започнаха да се насочват към хипермаркетите. В тях често учебните консумативи са по-евтини и изборът е по-голям. В последно време обаче се появи още един конкурент в лицето на интернет сайтовете. Много хора предпочитат онлайн пазаруването, като така си спестяват обикалянето по магазини и губенето на часове в спор с децата кое точно да се избере. Плащането на поръчката по интернет също е удобно и може да стане както с дебитни и кредитни карти, така и в брой при доставка.

Пълна раница

Тетрадки с шарени корици, с тесни и широки редове, с малки и големи квадратчета са основните атрибути за малките ученици. От 20 стотинки до 5 лева излиза средно една тетрадка в зависимост от хартията, формата и корицата. За стотинки могат да се намерят всякакви шарени химикалки с пухчета, с анимационни герои или с гумички в странни форми, като например с черепи. Всички дребни пособия също така могат да се съберат в несесери за 20-30 до 50 лева според големината.
Комплект от четки, бои и флумастри и всичко необходимо за рисуване излиза между 10 и 15 лева. Не повече от 10-ина лева пък струват чертожните пособия, острилките и гумите. Освен ако детето не настоява за специални гумички във формата на моторист, кукла или бебе, които се продават срещу 4-5 лева.
Задължителен атрибут за учениците, който изисква и повече внимание при избора, са раниците. За стилна и здрава чанта е нужно да се отделят поне 30-40 лева. По-скромни има и за 8-10 лева, както и маркови за 100 лева. Най-важното обаче е раницата да е удобна и съобразена с възрастта на ученика, за да не му създава здравословни проблеми. Именно за да се спестят рисковете от носенето на няколкокилограмови чанти, от тази година малките ученици няма да носят всеки ден учебниците си на гръб. За тях ще има осигурен втори комплект използвани книги, които ще стоят в училище. Е, оказва се, че не за всички, но...

Нови или втора ръка учебници

Най-евтино ще минат родителите на ученици до VII клас, тъй като за този период учебниците им са безплатни. Те трябва да закупят само учебни тетрадки, атлас, сборници и други помагала. Доста повече разходи има за горните класове. Средно по 10-12 учебници включва комплектът за всеки гимназиален клас, като цената на учебник варира от 9 до 15 лева. Така за книгите са нужни по 110-140 лева. Поне 50 лева трябват и за учебните помагала.
Преди да се тръгне на пазар, е нужно да се знае, че валидните учебници, помагала, учебни тетрадки, атласи и сборници за I клас са издадени след 2002 г., за II клас - след 2003 г., за III клас - след 2004 г., за IV клас - след 2005 г., за V клас - след 2006 г., за VI клас - след 2007 г., за VII клас - след 2008 г., за VIII клас - след 2009 г., а за IХ, Х, ХI и ХII клас - след 2001 г.
За да си спестят поне част от тези крупни суми, все повече родители и ученици търсят услугите на борсите за употребявани учебници. Сега вече те могат да се поръчат и онлайн, а цената им е 70% от сумата, нужна за нов учебник. Тези, които искат да продадат старите си книги, могат да го направят на 30-40% от коричната цена. За това дори не е нужно да се ходи до на борсата, тъй като може да се използват куриерски фирми. Поръчките от сайтовете пристигат в рамките на 2 работни дни на посочения адрес, а плащането се извърша с наложен платеж при получаване на пратката. Доставката е от 4 до 10 лева в зависимост от населеното място и вида на куриерската услуга.

Модерни и стилни

Първокласниците най-много държат на облеклото си на първия учебен ден. По традиция то е официално, затова родители и малчугани трудно правят своя избор. Рокля, сукман, пола и риза за момичетата и костюм от три части за момчетата са най-честите тоалети, с които се прекрачва училищният праг. За много родители е важно поне част от това облекло да е марково и често обиколките из магазините се правят месеци наред в търсене на намаления и промоции. В зависимост от претенциите на младите дами и господа е нужно да се отделят между 30 и 70 лева за облеклото. Отделно поне 20 лева излизат обувките. Малко по-високи са цените на марковите дрешки, които родителите поръчват от станалите модерни напоследък чужди сайтове за пазаруване. Не бива да се забравя, че за часовете по спорт са нужни  анцузи и маратонки, които излизат поне 40-50 лева.

Удобството в стаята

Детската стая, пълна с играчки, вече е минало и трябва добре да се помисли какво бюро, стол и осветление да се предвиди за най-голямо удобство на детето. Най-простите бюра без никакви екстри могат да се намерят и за 30-60 лева. Често те са част от цялостната мебелировка на стаята на ученика. Ако все пак е нужно да се купи само тази мебел, е добре да се помисли за качеството й. Според специалисти най-добрият вариант е бюрото да има възможност за промяна на височината и наклона на плота му. Идеалният вариант е то да бъде изработено от твърдо дърво. Столът, на който ще седи детето, за да си пише домашните, също не е за пренебрегване. Около 80-90 лева излиза стол на колелца с прилично качество. Препоръчва се неговата височина също да може да се променя така, че стъпалата на краката да опират плътно до пода. Коляното трябва да е сгънато под прав ъгъл. Дълбочината на сядане също е важна, за да се избегне изкривяване на гръбнака, а детето трябва да е плътно облегнато. Препоръчително е тапицерията да бъде качествена и да не запарва. 
По-големите ученици със сигурност очакват помощта на компютъра в учебния процес. Не са малко магазините и фирмите, които предлагат промоции на техника за 15 септември. За нея обаче ще са нужни поне три пъти повече средства, отколкото за цялата останала подготовка за новата учебна година.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ