19 Април 2024петък15:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Майка и мащеха

/ брой: 210

автор:Владимир Николов

visibility 753

Отколе Министерството на физическото възпитание и спорта преразпределя държавните субсидии за спортните федерации и за дейността им. Заради уж затягане на финансовата дисциплина и отчетност обаче управниците от Спортната палата бяха на път да зачеркнат с лека ръка едно от най-дълговечните състезания у нас - колоездачната Обиколка на България, чието 61-во издание стартира в неделя. Напук на тенденциите от последните години, колоната тръгна от площада пред Народното събрание. Но противно на традициите, Обиколката няма да завърши на същото място. Показателно беше, че председателят на парламента Цецка Цачева, съгласила се да бъде патрон на състезанието, не уважи откриването му, а предпочете да посети родния Плевен. По-смущаващото обаче сториха от ведомството на Свилен Нейков, които в последния момент орязаха бюджета на Обиколката почти наполовина и предоставиха на организаторите от Българския колоездачен съюз само 120 000 от заявения (и защитен) бюджет от 232 000 лв. Обстоятелство, което постави в цайтнот шефовете на колоезденето. Добре, че не се стигна до парадоксално и безпрецедентно отменяне на състезанието, което е част от спортната история на България наред с турнирите "Странджа" - по бокс, "Никола Петров" и "Дан Колов" - по борба.      
"Това е подигравка с един от най-дълголетните спортове. Обиколката не е на ръководството на Българския колоездачен съюз, а на цяла България. Не може някои хора, под претекст за икономии, да орязват бюджета наполовина", основателно се възмути секретарят на съюза Цвятко Чолаков. И припомни, че претекстът да бъдат орязани наполовина парите за 61-вото издание бил повикът за икономии. Миналата година, за 60-ата юбилейна Обиколка, същото ръководство на министерството отпусна 118 000 лв. Сега от ведомството на Нейков отсекли: "Даваме ви дори малко повече". Да, но тогава за охрана на състезанието от пътната полиция са искали само 90 000 лв., а т.г. апетитите на КАТ нараснали с повече от 1/3 и хората на Цветан Цветанов заковали цена от 123 000 лв. Сумата дори превишава общо одобрения бюджет за провеждане на Обиколката от подопечните на Свилен Нейков.
Само вещ в бюджетните аритметики може да каже дали не става преливане от пусто в празно. Та парите от бюджета на спортното министерство се преливат във вътрешното. От единия джоб, та в другия. Тук няма комисиони и комисионери, но и двете ведомства отчитат дейност, ефективност, икономии. В духа на цялостната политика на ГЕРБ. Не е важно какво се прави, важното е да се говори, че в условията на криза драстично се свиват разходите. Затова и хората от колоезденето с основание негодуват, че министерството е майка за едни спортове и мащеха - за други, независимо от успехи, традиции и история. И припомнят за милионите, пръснати за стартовете за Световната купа по алпийски ски в Банско в началото на същата бюджетна година, глътнали парите за поне 10-ина Обиколки.
С малко държавна финансова помощ и нашата Обиколка можеше да бъде предавана от Евроспорт, да речем, както освен класическите "Тур дьо Франс", италианското "Джиро" и испанската "Вуелта" вече камерите следят и надпреварата по шосетата на Полша, Турция и др. страни. При това не за ден-два, а в рамките поне на седмица. А това при добър мениджмънт си е чиста реклама и на други дадености на държавата. Да, но у нас всичко е въпрос уж на икономии.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ