29 Март 2024петък03:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Христо Куруджиев:

България е като във вица за пустинята - внася пясък, изнася вода

Българинът все още се придържа към максимата: "Да не съм луд да ходя на психиатър", казва единственият у нас лекар, съчетаващ три специалности, свързани с душевното здраве

/ брой: 211

автор:Ева Костова

visibility 3000

Д-р Куруджиев е роден през 1955 г. в Ямбол. Завършил е с отличен успех първия випуск на ямболската математическа гимназия "Николай Лобачевски". След това следва медицина в София. През 1983 г. взима специалност неврология, през 2003 г. - психиатрия, през 2007 г. - съдебна психиатрия. Работил е по разпределение 4 години в Ямбол, след това в Първа градска болница в столицата, вече над четвърт век работи в "Пирогов". Женен, с две деца.

Цитат
"Българското общество няма ясно ядро от ценностна система, на която да стъпи здраво и да върви напред"

- Какво е това да си съдебен психиатър. Вие май сте единственият с такава специалност?
- Не, единствен с тази тройна комбинация - неврология, психиатрия и съдебна психиатрия.
- Какво означава комбинацията "три в едно"?
- Означава твърде широк аспект на медицински, съдебно-медицински и съдебно-психиатрични проблеми. Според Световната психиатрична асоциация около 20 на сто от цялостния курс на обучение на докторите трябва да бъде посветен на психиатричните аспекти на медицинската помощ. А според Световната здравна организация те повече са обучавани в тесните рамки на биомедицинския диагностичен модел с минимално запознаване с психиатричните проблеми, особено тези с по-умерената интензивност. Това има значение, защото в клиничните пътеки на всякакви болници, или на всякакви специалности, психиатър не пише. Това предполага едно особено отношение на администрацията в болниците към психиатричната помощ, неглижиране с една дума, защото у нас стигнахме до положение пътеката да се издигне в ранг на закон или да отричаме някои от принципите на медицината. Защото ние говорим за цялостен подход към личността, а не на парче. Дори преди 90 години френската психиатрична школа създава т.нар. направление психиатрия на връзката. С други думи, всеки болен, който има псоматичен, телесен проблем, винаги реагира с някакви емоционални проблеми. Затова французите препоръчват, и това е възприето от много държави в нормалния, цивилизован свят, схемата: кардиолог - психиатър, ортопед - психиатър. Това в България много рядко се практикува и за съжаление ние неглижираме емоционалните проблеми на болните с телесни страдания.
- А в същото време на улицата се разхождат "тихите" луди...
- Това е другата тематика. Проблемите на българското общество са аналогични с тези на Европейския съюз, нали има директиви на ЕС във всички сфери на живота, образованието и здравеопазването. Една изключително голяма част - над 40 процента от населението на ЕС има различни психиатрични проблеми - от най-леките до най-тежките.
- Наскоро бяха изнесени данни, че над 11 хиляди българи са се самоубили у нас за последните 10 години. На второ място сред причините специалистите нареждат психичните проблеми. Пак според тях за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване, което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. В същото време българинът не търси психиатри за помощ.
- Но да довърша - най-лошото е, че от споменатите 40 процента само 1/3 от населението на Европа се лекува адекватно.
- Какво остава за България...
- В България има едно клише: "Аз не съм луд, за да ходя на психиатър." В последната международна класификация за психичните болести  изрично пише: "Психиатрични и поведенчески разстройства". Значи тук обсъждаме не само психиката, но и поведението на различните групи по възраст и по увреда на мозъка. А за България проблемът е много странен, защото това, което казах преди малко за неглижирането на психиатричните проблеми, е вид административна сегрегация. Много млади колеги, читави момчета и момичета, емигрираха в Германия, Канада, Гърция, Швейцария, Франция. Което предполага, че след много кратък период от време ще имаме недостиг от психиатри на фона на една нарастваща агресия и автоагресия в нашето общество. Това просто е факт. И той ще създаде много сериозни проблеми.
- Няма много податки да има промяна в тази насока...
- Без да цитирам имена на министри и зам.-министри, поне от този мандат на другаря Борисов, се срещах с тях по различни поводи. Казах им следното: не може на 60 хил. първолаци да има 6 медицински факултета, 3 стоматологични и 2 фармацевтични. Във вестниците пише, че в Алма матер приемат с двойки студенти. Значи ние вкарваме в обращение, за да не се закрие даден ВУЗ или факултет, полуграмотни хора, да не кажа неграмотни. Вкарваме да обучаваме такива хора за доктори, сестри, акушерки, лаборантки и ще създадем изключително тежък проблем за функционирането на държавата в бъдеще. И му казах на един от зам.-министрите - добре де, никъде в ЕС няма медицински университет, има медицински факултет към университет или медикъл скул към университет. В София, Пловдив, Плевен и Варна има медицински университети, а в Стара Загора и СУ има факултети към университета. А в същото време има резон да се направят малък брой факултети, но с едно високо качество на образованието. Акад. Малеев, лека му пръст, беше прав - Медицинска академия: 3 медицински, 2 стоматологични и 1 фармацевтифен факултет с общи учебници, общи програми и катедрени съвети.
- Това, за съжаление, не важи само за медицината.
- Да, но аз говоря за друг аспект. По онова време дистанцията между българското и европейското здравеопазване не беше толкова голяма, както сега, говоря и на високо ниво и в периферията. Сега ние нямаме периферия. Някой да говори за туберкулоза? Да виждаме флуорографи по улиците? Ето, започва  учебната година. Ние не виждаме или не чуваме, защото преди повече от 20 години на 15 септември и на 1 октомври се пишеше: през новата учебна година са прегледани толкова ученици и студенти. Хванати са толкова юноши или девойки с туберкулоза и е започнато своевременно лечение... Сега се говори, че от 1990 г. насам туберкулозата се е увеличила 3-4 пъти, 10-15 на сто от пациентите са резистентни.
- Да се върнем към психиатричната проблематика. Защото много специалисти плачат и викат, че икономиката била изгубила не знам колко си милиарда заради тези заболявания. Като я няма профилактиката, естествено, че за лечението ще отиват много повече средства. А проблемите на близките, които трябва да гледат тези хора като ги пуснахме от лудниците и закриваме психиатриите?
- Държавата, за която е държавна политика психиатричната помощ, би трябвало приоритетно да създаде максимално бързо нова, модерна сграда на психиатрична болница или клиника, където и да е, но построена съобразно изискванията на модерната медицинска архитектура. А другият проблем на психиатрията е във връзка с това застаряване на населението, ще има много сериозни проблеми с  психиатрията на възрастния човек. Ето, в английския парламент преди време е обсъждано как да се постъпва, когато болният на определена възраст или след определена възраст с деменция получи някакво мозъчно увреждане - травма на мозъка, инсулт или тумор, и не може да даде адекватно информирано съгласие. Обмисля се да бъде предварително подписан документ, че е съгласен в момент, когато му се случи нещо и той не може да прояви собствената си воля, да бъде лекуван. Тук такова нещо няма. Чувам - ами той не е съгласен. Добре де, психиатърът е тук, да каже този човек не е адекватен, не може да даде реална преценка и  трябва да се оперира по витални индикации. Защото той е буферът между медицинската спешна дейност и обществото. Той прави оценка за жизнена способност, а не хирургът, не патоанатомът. Реално изпадаме в едно асиметрично здравеопазване. Дейности, които поема касата и са скъпо платени, ще бъдат стимулирани, но примерно патоанатоми, анестезиолози, психиатри и т.н. ще стават все по-малко, а обществото, стареейки, ще има сериозни проблеми от подобно естество. Като нямаме обгрижване на тези болни, ще има самоубийства, ще има агресия и автоагресия, но не се коментират мерките, които трябва да вземе обществото своевременно и при това те да бъдат адекватни.
- Тук трябва държавата да стои начело.
- Говорим за следното - в нормалния свят има държавни, общински болници, но има и Червен кръст примерно. Червеният кръст в България след 1990 г. получи ли реституция на своя болнична база? Нито една църква в България няма нито болница, нито хоспис, а на практика до 9 септември 1944 г. е имало католически болници. Държавата не може 100 процента да поеме всички здравнонеосигурени. Но човекът, който има проблем, и има спектър от всякакви лечебни заведения, ще бъде поет отнякъде. Преди време се запознах с един баптист - Тео Ангелов, който ми разказа, че Европейският баптистки конгрес е готов да стимулира строителството на лечебни заведения в България. Оказа се, че има обструкция, ако е вярно. Добре де, пуснете, който иска да има, това е религия, която е регистрирана в България много преди 9 септември. Какво пречи ортодоксите да имат също болница, поликлиника?
- Традициите си губи българинът вече, а това също разрушава психиката, нали?
- Българското общество няма ясно ядро от ценностна система, на която да стъпи здраво и да върви напред. В този контекст ще кажа, че правим едно голямо проучване за самоубийствата. Оказа се, че атеистите се самоубиват 20 пъти по-често, християните 10 пъти по-често, а мюсюлманите много рядко. Ислямът, каквато и религия да е, оказва се, че по отношение на самоубийствата е една много  структуробалансираща религия. Ако силиконът, колите, купоните са критериите за развитието на едно общество, много жалко...
- Тогава?
- Тогава това, което сега пак цитирам, е статистиката: тази година 79 000 зрелостници са се явили на матури в България, 10 на сто от тях отиват да учат в чужбина. Имаше един виц някога - питали Радио Ереван какво ще прави България, ако е в пустинята Сахара. Радио Ереван отговаря: "Ами, ще внася пясък, ще изнася вода". Ти изнасяш читави деца - момчета, момичета, които учат математика, физика, инженерство, изкуства, ами тези деца няма да се върнат. Даже и министър Игнатов каза, че  първолаците, които ще се явят на училище, са с 2 хиляди по-малко. Това означава, че 2 хиляди семейства са напуснали България най-вероятно. И то предполагам, че са родители със среден и по-висок от среден умствен потенциал.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ